FunX

“Turkije moet Armeense genocide erkennen”

  1. Newschevron right
  2. “Turkije moet Armeense genocide erkennen”
De Federatie van Armeense Organisaties Nederland (FAON) herdenkt vandaag de Armeense genocide die 96 jaar geleden plaatsvond. Er wordt ook een brief afgeleverd bij de Turkse ambassade in Den Haag met de oproep aan Turkije om de genocide te erkennen. Duitsland erkent de Holocaust toch ook?


Turkije geen modelstaat
Inge Drost van het 24 april Comité van de FAON vertelde vanochtend in Start dat Turkije “een grote staat is en in veel opzichten succesvol. Economisch gaat het ook heel goed. Maar een fantastische modelstaat kan het niet worden als de smet van de Armeense genocide eraan blijft zitten. De hele regio kan profiteren van een excuus van Turkije, aangezien de grens met Armenië nu dicht is en de verhoudingen slecht zijn”, aldus Drost.

Internationale gemeenschap
Drost vindt het erg dat Turkije al 96 jaar lang een genocide kan ontkennen, zonder dat de Internationale Gemeenschap zich er mee bemoeit. “Dat is natuurlijk eigenlijk ondenkbaar en het is een kwestie van een dubbele moraal. Als bisschop Williamson de Holocaust ontkent dan is het wereldnieuws en als Turkije de Armeense genocide ontkent, dan gebeurt er helemaal niks”, zegt Inge Drost.

Beluister het interview met Inge Drost in Start:
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/ArmeenseGenocide.mp3{/audio}

Geschiedenisles
In de VPRO serie “In Turkije” was afgelopen zondag te zien hoe docenten in Turkije verplicht zijn foute geschiedenisles te geven. Een docent vertelt in die uitzending: “De geschiedenis is anders, maar ik moet me aan dit boekje houden, anders loopt het slecht met me af”. (bekijk de uitzending In Turkije: De Laatste Armeniër)

Nederland erkent de genocide wel, samen met veel andere landen. Kunnen we Turkije als land nog wel serieus nemen als ze de Armeense genocide blijft ontkennen?


Krantenkop van New York Times, 15 december 1915
Ster advertentie
Ster advertentie