FunX

Wat moet je doen als je gestoken wordt door een wesp?

  1. Newschevron right
  2. Wat moet je doen als je gestoken wordt door een wesp?

Er zijn twee soorten mensen. De 'wespenfluisteraars' die helemaal zen blijven als er een wesp op hen komt zitten. En dan heb je degenen die compleet panisch wegrennen als ze een wesp op een meter afstand zien vliegen. Tot welke groep je ook hoort, de kans is groot dat je ooit een keer gestoken wordt. Maar wat moet je eigenlijk precies doen bij een wespensteek?

Wat te doen?

Als je gestoken bent door een wesp, zijn er een aantal dingen die je kan doen om de verschijnselen te verminderen. Om te beginnen moet je zo snel mogelijk krachtig zuigen op de plek waar je gestoken bent. Spuug het vervolgens uit. Ook is het fijn om de plek zo snel mogelijk te koelen. Om de klachten wat te verlichten kun je ten slotte bij de drogist of apotheek een middel halen.

Bel de huisarts wanneer de steekplaats erg dik wordt. Bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of bij zwelling in je nek, moet je 112 bellen. Bel 112 ook als je gestoken bent in je mond of keel en zuig ondertussen op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wespenexpert Joey Heutink legde vanmorgen in Start uit hoe je het beste kunt reageren op wespen. En zoals je waarschijnlijk vroeger al van je ouders te horen kreeg: je moet gewoon rustig blijven. "Een wesp die zich bedreigd voelt, zal júist op je afkomen," vertelt Joey. Als je echt niet durft te blijven zitten, dan moet je rustig weglopen. "Ik zie mensen zo vaak opspringen en met hun armen om zich heen slaan om de wesp te doden. Maar dan maak je de wesp juist boos."

Deze maand zijn wespen druk op zoek naar eiwitten. Vandaar dat ze je maar al te graag komen lastigvallen als jij lekker buiten aan het eten bent. Een ouderwetse truc die Joey nog deelt is om een bakje met kruidnagel op tafel te zetten. Zo verklein je de kans dat ze met z'n alle je etentje komen terroriseren.

Ster advertentie
Ster advertentie