FunX

Josylvio over 25 jaar The Chronic: "Dit is wat ik de rest van mijn leven wil horen!"

foto: YouTube TheRapStar
  1. Newschevron right
  2. Josylvio over 25 jaar The Chronic: "Dit is wat ik de rest van mijn leven wil horen!"

Dr. Dre is zonder twijfel één van de beroemdste producers aller tijden. Met zijn producties voor grote artiesten als 2Pac, Snoop Dogg, Eminem en Kendrick Lamar wist hij een unieke sound in de hiphopwereld neer te zetten. Vandaag is het 25 jaar geleden dat hét album van Dr. Dre uitkwam: The Chronic. Welke invloed heeft de muziek van Dr. Dre op de Nederlandse hiphopscene? Josylvio, hitproducer Spanker en Jiggy Djé, labelbaas van Noah’s Ark, verklappen het geheim van Dr. Dre.

The Chronic

In 1992 kwam het album The Chronic uit, maar eigenlijk wilde geen enkele platenmaatschappij de plaat uitbrengen. Niemand durfde zich bezig te houden met hiphop, vooral niet na de controversiële periode van de hiphopgroep N.W.A., waar Dr. Dre deel van uitmaakte. Interscope Records durfde het uiteindelijk toch aan en het uitbrengen van The Chronic bleek achteraf een geweldige beslissing. Het album werd wereldwijd miljoenen keren verkocht. Josylvio vindt vooral één track keihard en ook Jiggy Djé wordt helemaal vrolijk van het album.

"Nuthin' But A G Thang is mijn favoriete track van de plaat. De stijl van de track en het album, de afwisseling met Snoop Dogg… Als je deze hiphop echt leert kennen in jouw jeugd, dan denk je al van: Hé, ja man! Dit is wat ik de rest van mijn leven wil horen."

"Ik besef nu pas dat het album in de winter is uitgekomen, terwijl het voor mij echt het ultieme zomeralbum is. Als ik denk aan die tijd, aan de Dre video’s, dan waren het allemaal video’s met het dak omlaag. Heel vrolijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Unieke sound, uniek persoon

Dr. Dre heeft alle kanten van muziek ontdekt in zijn leven. Hij was natuurlijk zelf artiest, hij produceert nog steeds voor andere grote artiesten en hij was mede-eigenaar van Death Row Records. Later richtte hij Aftermath Entertainment op. Doordat Dr. Dre zó actief is in de muziekwereld, heeft hij veel invloed gehad op de hele hiphopindustrie. Hitproducer Spanker is al jaren actief in de Nederlandse hiphopscene. Zijn beats worden zelfs gebruikt door Chris Brown. Hij weet dus als geen ander wat er nodig is om goede muziek te produceren. Wat is volgens hem de kracht achter de muziek van Dr. Dre?

"Als producer staat Dr. Dre echt bekend om zijn superstrakke mixes. De kicks, de snares, alles past gewoon precies bij elkaar. Dat is de kracht van Dr. Dre. Hij is iemand die je zeker moet noemen in het rijtje van beste producers. Dr. Dre heeft een unieke West-Coast sound gecreëerd, waar veel mensen zich mee kunnen identificeren. Hij heeft ook artiesten grootgemaakt, die we tot op de dag van vandaag nog steeds noemen als de beste. Met Eminem heeft hij bijvoorbeeld heel veel risico genomen, want niemand wilde hem tekenen. Toch is Dre ermee doorgegaan, omdat hij er zelf wel zo erg in geloofde. Ik denk dat dat een goede eigenschap is voor een producer."

"Vandaag de dag is het veel moeilijker of zelfs onmogelijk om zoiets te maken."

Volgens Josylvio beseffen veel mensen niet hoeveel Dre heeft betekend voor de muziekwereld, vooral omdat hij al zo lang bezig is met muziek.

"Dat er tegenwoordig zoveel hiphop is, komt doordat onder andere Dr. Dre in die tijd is begonnen met deze muziek. Hij heeft echt deuren geopend voor nieuwe generaties. Er is niemand die zo’n G-Funk beat kan maken zoals hij. Je kan niemand vergelijken met Dr. Dre, want dan moet je eerst classics kunnen maken voordat je überhaupt in de buurt komt. De tracks van tegenwoordig blijven minder lang hangen dan de tracks van vroeger. De muziek van Dr. Dre kun je blijven luisteren, het is tijdloos. Vandaag de dag is het veel moeilijker of zelfs onmogelijk om zoiets te maken."

Tegenwoordig werken er veel grote (inter)nationale artiesten met elkaar samen, maar in die tijd werd dat bijna niet gedaan. Dr. Dre was één van de eerste producers die ging samenwerken met een grote artiest. Jiggy Djé kan het zich nog goed herinneren:

"Ik was een grote fan van Nas en op het album It Was Written produceerde Dre opeens het nummer Nas Is Coming. In die tijd was het nog heel spannend als twee grote namen bij elkaar kwamen, het was bijna een film."

Na het legendarische album The Chronic dropte Dr. Dre het vervolg: The Chronic 2001. Tegelijkertijd werden er een aantal opmerkelijke dingen over Dr. Dre bekend:

"Toen Dr. Dre zelf muziek ging maken waren het heel erg anthems, het waren classics. Op The Chronic 2001 rapt hij zelfs over mensen die hem afschreven, terwijl hij een tweede album had gedropt. Dre rapte: ik heb twee albums gedropt en ze zijn allebei classic. En dat was toen ook zo! Met The Chronic 2001 werd opeens openlijk bekend dat andere artiesten de raps van Dr. Dre schreven. Ik vond dat heel interessant. Het werd geaccepteerd omdat het zo tof was. Daarna is hij succesvol weggelopen van Death Row Records, dat hij zelf had opgericht met Suge Knight. Dat maakte Dr. Dre ook weer heel tof. Hij was namelijk opeens die dope guy, die alles op eigen houtje deed. Dr. Dre bracht ook de meeste legendes voort, zonder discussie! Als blijkt dat Dr. Dre produceert voor het nieuwe album van Eminem, dan is hij voor mij The Greatest Of All Time."

"Smoke Weed everyday!"

Leermeester?

Natuurlijk heeft Dr. Dre heel veel invloed gehad op de hiphopscene, maar op welke manier heeft hij Josylvio, Spanker en Jiggy Djé geïnspireerd? Josylvio, fan van 2Pac en die-hard supporter van de West Coast:

"Ik heb één ding geleerd van Dre: Smoke weed everyday! Maar ook op muzikaal gebied heb ik een aantal dingen van hem opgepikt. Die geluiden die Dr. Dre gebruikt, de verhalen die hij vertelt, die pakken mij gewoon heel erg. Ik gebruik bij mijn eigen muziek vooral de hoge snares van Dr. Dre, daar staat hij echt bekend om. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat een échte producer, negen van de tien keer ook kan rappen. Ik denk dat je een betere producer bent als je ook kan rappen, want je weet dan bijvoorbeeld wat ik kan op jouw plaat."

Na zijn breuk met het wereldberoemde Death Row Records richtte Dr. Dre het label Aftermath Entertainment op. De moves van Dre hebben Jiggy Djé geïnspireerd om zelf initiatief te nemen. De baas van Noah’s Ark is zijn muzikale carrière ooit begonnen als rapper. Hij twijfelde toen heel erg om zijn album uit te brengen bij een bestaand label.

"Dat Dr. Dre opeens op eigen houtje was na zijn breuk met Death Row heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn debuutalbum Noah’s Ark onder mijn eigen label Noah’s Ark heb uitgebracht. Het was toen een trend om te doen en omdat onder andere Dre dat ook deed, dacht ik van: dat is wel tof! Het is niet alleen omdat je dan de controle hebt, maar het geeft ook een hele andere context aan jouw muziek. Je bent dan een hele onafhankelijke rapper. Het is heel hiphop om het zelf te doen en om te kunnen zeggen dat je de baas bent over je eigen sh*t."

"Ik vind dat een track zo moet klinken. Goed gemixt en superclean."

Hitproducer Spanker heeft bijna voor alle Nederlandse hiphopartiesten geproduceerd, maar binnenkort komt hij met een eigen album waarop hij zelf ook te horen is. Een beetje zoals Dre. Maar welke invloed heeft Dr. Dre op het werk van de Nederlandse producer?

"Als ik een track aan het mixen ben en ik zoek een voorbeeld, dan zou een nummer van Dr. Dre wel een goed voorbeeld zijn. Ik vind dat een track zo moet klinken. Goed gemixt en superclean. De drums en de bass moeten voelbaar zijn. Net als Dr. Dre, vind ik dat belangrijk in mijn producties. Ook neem ik net als hem risico’s met artiesten. Mensen zeiden me bijvoorbeeld dat het niets ging worden met een bepaalde artiest, maar zodra de muziek uitkwam kon ik altijd zeggen: zie je nou wel!"

Toch zijn de muzikale moves van Dr. Dre niet altijd vlekkeloos verlopen. In 2015 dropte Dre zijn album Compton. Jiggy Djé vindt het helemaal geen slecht album, maar volgens hem was het niet de beste move die Dr. Dre heeft gedaan. Reden genoeg voor de Nederlandse labelbaas om daarvan te leren.

"Ik kijk altijd naar wat rappers doen na hun carrière, hoe ze stoppen met rappen en daarna zaken gaan doen. Dat stoppen en zaken doen heeft Dre wel goed gedaan, maar niet helemaal vlekkeloos. Als hij niet met het album Compton was gekomen, was het foutloos geweest. Die plaat heeft wel een beetje zijn carrière kapot gemaakt, omdat hij uit het niets op de voorgrond trad met een nieuw album. Wat ik daar vooral van heb geleerd is om op het juiste moment te stoppen en je legacy veilig te stellen. Als labelbaas is het één ding om mensen te ontdekken, maar het allermoeilijkste voor een labelbaas is het onderhouden van alle relaties. Dat heeft Dr. Dre echt fantastisch gedaan, want niemand heeft een slecht woord over hem te zeggen."

Na zijn album Compton is het stil rond Dr. Dre. Dat wil niet zeggen dat de producer niet meer actief is. Op dit moment houdt de hitproducer zich op de achtergrond nog steeds bezig met muziek. Het schijnt zelfs dat Dre als producer en executive producer meewerkt aan het nieuwe album van Eminem, dat vandaag uitkomt. Precies 25 jaar na het uitbrengen van zijn legendarische album The Chronic, is Dr. Dre dus nog steeds aan het produceren. Dat verdient zeker enorm respect.

Ster advertentie
Ster advertentie