FunX

Amerika koos voor Trump: Kiest Nederland voor Wilders?

  1. Newschevron right
  2. Amerika koos voor Trump: Kiest Nederland voor Wilders?

De wereld staat sinds woensdag volledig op zijn kop: Donald J. Trump is de nieuwe president van Amerika. Hoewel hij eerst nog een overwinningsspeech gaf waarin hij benadrukt dat hij een president voor alle Amerikanen wil zijn, bleek tijdens het interviewprogramma '60 minutes' van afgelopen zondag iets anders.

buitensluiten

In dit interview vertelde hij dat hij meteen wilde beginnen met 'illegale immigranten' op te sluiten of het land uit te sturen. Ook wil hij nog steeds een muur bouwen om Mexicanen tegen te houden. Ook wil hij het abortusverbod doorvoeren. Het homohuwelijk wil hij niet terugdraaien, hoewel hij het eerder wel een ziekte noemde.

gewone man

Wilders reageerde extreem positief op de historische overwinning van Trump. Veel mensen zien de vergelijking tussen de Amerikaanse president en de Nederlandse PVV-leider. Maar wat zou er gebeuren als Wilders de nieuwe minister van Nederland wordt? Dyantha sprak in CritiX met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.

''Er zijn veel gelijkenissen tussen Wilders met Trump. Beiden hebben een anti-immigratieboodschap en zijn anti-islamitisch. Beiden positioneren zich als iemand die niet van de elite is, maar die juist opkomt voor de gewone man.''

55-plus

In Amerika hebben vooral oudere, blanke Amerikanen gestemd. Dat heeft veel invloed gehad op de uitkomst. Uit het onderzoek van CBS blijkt dat ook in Nederland 55-plussers vaker stemmen dan jongeren, dus ook dit zou gevolgen kunnen hebben voor de verkiezingsuitslagen in maart.

Seksisme en racisme

Ook de CritiX-luisteraars maken zich zorgen over de uitslag. Luisteraar Bilal is geschrokken van de uitspraak van Wilders na de verkiezingsuitslag: ''Wat hij kan, kan ik ook.'' Als Wilders echt aan de macht komt, zal het seksisme en racisme volgens Bilal alleen maar meer groeien.

Reële kans

Avinash kan de luisteraar een klein beetje geruststellen, want zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. In Nederland is er geen keuze tussen twee kandidaten, maar er is wel een reële kans dat Wilders de verkiezingen wint.

''Mensen hebben genoeg van die politiek correcte toon. Dus stemmen ze liever voor mensen die extremere dingen zeggen.''

Verantwoordelijkheid

Veel mensen denken dat het helemaal geen zin heeft om te stemmen, omdat toch alles al van bovenaf bepaald is. Dat illuminati- en complotdenken kan voor laksheid zorgen. Volgens Avinash mag je zeker niet denken dat je stem geen invloed heeft. Niets staat vast.

''Als kiezer heb je een verantwoordelijkheid. Ga niet af op wat Facebook staat.''

Sluit de grenzen

In CritiX hoor je iedere maand een nieuwe Spoken Word-artiest die haar mening loslaat over de stelling van de maand. Deze maand is dat Jaimee Brown. In een indrukwekkende spoken word uit ze haar gevoelens over de polariserende tendens in de politiek van dit moment.

''Sluit de grenzen, verhoog de muren, want God forbid dat je een mens ziet in je buren. Polarisatie door politieke partijen in de media breed uitgemeten.''

Ster advertentie
Ster advertentie