FunX

Jongeren tijdens Feminist March: "We laten ons horen tot we gelijke rechten hebben"

foto: FunX Delicia Çelikfoto: FunX Delicia Çelik
  1. Newschevron right
  2. Jongeren tijdens Feminist March: "We laten ons horen tot we gelijke rechten hebben"

In aanloop naar Internationale Vrouwendag werd gisteren in Amsterdam de Feminist March georganiseerd. Duizenden mensen verzamelden zich op de Dam om samen te strijden voor gelijke rechten voor vrouwen en queer personen. De Feminist March, voorheen bekend als de Women's March, stelt zich met deze naam inclusiever op en focust zich nu niet alleen op vrouwen, maar ook op mensen uit gemarginaliseerde groepen zoals ongedocumenteerden. Lisa, Ishara, Reza, Ruby en Rosie vertellen waarom zij op de Feminist March aanwezig zijn en wat ze hopen te bereiken.

Quote

Feminisme gaat niet over vrouwen boven mannen, het gaat over gelijkwaardigheid en beter voor elkaar en voor de wereld zorgen.

Ishara (25)

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van vrouwenrechten en het gevoel van strijd en solidariteit van alle vrouwen ter wereld.

Ishara (25)

"Ik loop mee namens de organisatie Action Aid, omdat ik vind dat goede zorg voor ons klimaat en onze planeet ook een feministische waarde is. Ik ben van oorsprong bioloog en ik werk voor vrouwenorganisatie ELANCE Academy in Amsterdam en Den Haag. Ik vind het zowel vanuit werkgebied als vanuit mezelf belangrijk dat we voor rechtvaardigheid en gerechtigheid strijden. Door hier ieder jaar bij stil te blijven staan, kunnen we allemaal ons steentje blijven bijdragen.

Toen ik nog in het onderwijs werkte, merkte ik dat het woord feminist bij jonge kinderen nog steeds een vieze lading krijgt . Dat vind ik heel onterecht. Feminisme gaat niet over vrouwen boven mannen, het gaat over gelijkwaardigheid en beter voor elkaar en voor de wereld zorgen. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat dit iets heel belangrijks en positiefs is."

foto: FunX Delicia Çelik

Ishara

Reza (14)

"Ik vind het belangrijk om te laten horen waar ik voor sta. Hoe vet is het dat we met zoveel mensen hier allemaal met hetzelfde doel staan? Ik wil niet dat de rechten van vrouwen erop achteruitgaan. We zijn al goed bezig, maar als ik dan die verhalen hoor over de abortusrechten in Amerika word ik daar helemaal naar van. We moeten ons laten horen totdat iedereen gelijk is en gelijke rechten heeft.

Er zijn niet heel veel mensen van mijn leeftijd, maar ik sta hier wel. Ik sta voor onze generatie. Ik denk dat heel Nederland na deze dag weet wat onze kracht is en dat we met zijn allen een grote groep zijn. Ik hoop dat we ons op die manier hebben laten horen."

foto: FunX Delicia Çelik

Reza

Lisa (32)

"Een vriendin van mij nodigde mij uit om mee te gaan vandaag. Ik heb nooit eerder met een mars meegelopen, maar ik wil wel graag meer met activisme gaan doen, dus vandaag leek me daar een mooie dag voor. Ik wil graag gelijke rechten voor iedereen, meer vrouwenrechten en meer inclusiviteit en equity.

Je zag vanuit allerlei treinen dat mensen onderweg zijn naar Amsterdam om ook te gaan protesteren. Je herkent elkaar. Ik hoop dat het andere mensen nieuwsgierig maakt naar waarvoor mensen hier de straat op gaan."

foto: FunX Delicia Çelik

Lisa

Ruby (28)

"Ik vind het ontzettend belangrijk om me in te zetten voor vrouwenrechten en voor iedereen die zich identificeert als vrouw, want het is helaas nog heel hard nodig en dat maakt me superpissed.

Door hier te zijn, hoop ik dat ik mensen aanmoedig om zich in te zetten, iets wat op allerlei manieren kan. Je hoeft niet altijd bakken met geld te doneren of schreeuwend over straat te gaan, het kan op allerlei manieren. Ik wil anderen inspireren om zich ook te inzetten, want hoe meer mensen, hoe beter."

foto: FunX Delicia Çelik

Ruby

Rosie (19)

"Ik sta hier namens mijn werk als raadslid voor GroenLinks, maar ook namens mezelf om op te staan voor vrouwenrechten. We zijn nu bezig met een project, waarbij we vrouwen langs laten komen op het stadhuis om te praten over politiek. Dit om te laten zien dat vrouwen ook een plek hebben in de politiek. Ik heb het gevoel dat ik jonge vrouwen vertegenwoordig die de politiek in willen.

Ik wil vooral steun betuigen aan de mensen die hier vandaag zijn en laten zien aan de mensen in het land dat we nog veel stappen te maken hebben wat betreft vrouwenrechten."

foto: FunX Delicia Çelik

Rosie

Ster advertentie
Ster advertentie