FunX

Jongeren over vrouwenrechten: "We worden nog steeds onderdrukt"

foto: Eda Külekçi
  1. Newschevron right
  2. Jongeren over vrouwenrechten: "We worden nog steeds onderdrukt"

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Women's March plaats in Amsterdam. Duizenden demonstranten verzamelden zich op de Dam om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor vrouwen, ongeacht afkomst, achtergrond of seksuele oriëntatie. FunX was aanwezig en sprak met verschillende jongeren over hun redenen om de mars te joinen.

Ymkje (17) en Sytske (22)

Quote

Ik heb veel doktersbehandelingen gehad en ik heb vaak het gevoel dat mannelijke artsen niet goed luisteren wanneer ik aangeef dat ik pijn heb.

Sytske (22)
Ymkje en Sytske op de women's march amsterdam 2022

foto: Eda Külekçi

Ymkje (links) en Sytske (rechts)

Ymkje: "Ik vind het belangrijk dat er gelijkheid is voor iedereen. Ik heb op mijn buik geschreven: baas in eigen buik. Ik vind het echt niet kunnen dat vrouwen niet zelf mogen beslissen of ze een abortus ondergaan of niet. Dat moet gewoon je eigen keuze zijn en geen enkele man zou daar zijn mening over moeten uitspreken."

Sytske: "Ik heb veel doktersbehandelingen gehad en ik heb vaak het gevoel dat mannelijke artsen niet goed luisteren wanneer ik aangeef dat ik pijn heb. Zij hebben vaak het idee dat vrouwen, en vooral jonge vrouwen, zich aanstellen. Mijn moeder is arts en het is haar ook opgevallen. Daarnaast zit ik in een rolstoel en dat helpt ook niet, want daar bestaan ook veel vooroordelen over. Vrouwenrechten blijven actueel. We worden nog steeds onderdrukt en daar wil ik wat aan doen."

Joy (29)

Quote

De geestelijke gezondheidzorg moet toegankelijker worden voor alle vrouwen.

Joy (29)
Joy op de women's march 2022

foto: Eda Külekçi

Joy (29)

"Ik ben een vrouw van kleur, ik ben queer, ik ben neurodivergent en ik merk dat er toch een stigma zit op al die labels. Daarnaast vind ik het als vrouw van kleur vaak lastiger om hulp te zoeken wanneer ik last heb van depressies of sociale angst. Het feit dat je van kleur bent, maakt het moeilijker om open te zijn over je mental health. Dat kan te maken hebben met je culturele achtergrond, maar ook met de maatschappij waarin we leven. De geestelijke gezondheidszorg moet toegankelijker worden voor alle vrouwen. Zowel witte vrouwen als vrouwen van kleur, met of zonder een beperking, moeten beter geholpen worden."

Sadaf (34)

Quote

Ik sta hier voor de Afghaanse vrouwen: zij mogen niet vergeten worden.

Sadaf (34)

foto: Eda Külekçi

Sadaf (34)

"Ik ben hier natuurlijk om alle vrouwen te supporten, maar ik sta hier in het bijzonder voor de Afghaanse vrouwen: zij mogen niet vergeten worden. Rechten die voor ons in Nederland vanzelfsprekend lijken, hebben zij simpelweg niet. Denk aan het recht om te werken, het recht om naar school te gaan, maar ook dat niemand zich bemoeit met je kleding of je gedrag. Op dit moment praten machthebbers met elkaar over de situatie van Afghaanse vrouwen, maar dat moet anders. Er moet meer geluisterd worden naar Afghaanse vrouwen zelf, want de internationale gemeenschap kan niet bepalen wat zij nodig hebben."

Sanaa (34)

Quote

Als er een vorm van onderdrukking is die heel zichtbaar is, is dat wel die van de moslimvrouw met een hijab.

Sanaa (34)
Sanaa op de women's march moslimvrouwen SPEAK

foto: Eda Külekçi

"Ik loop vandaag mee als onderdeel van S.P.E.A.K: een collectief voor en door moslimvrouwen. Ik vind dat moslimvrouwen ook mee moeten kunnen doen aan deze beweging. Als er een vorm van onderdrukking is die heel zichtbaar is, is dat wel die van de moslimvrouw met een hijab. Zij hebben het bijvoorbeeld een stuk moeilijker op de arbeidsmarkt. Daarnaast voel ik me onvoldoende gerepresenteerd in de media. Als vrouwen zouden we meer ruimte moeten claimen, zonder ons te hoeven verantwoorden."

Teun (23)

Quote

Ik heb 'men against patriarchy' op mijn bordje staan, omdat het heel belangrijk is dat juist mannen zich hard maken voor gelijkwaardigheid.

Teun (23)
Teun op de women's march

foto: Eda Külekçi

"Ik ben hier vandaag omdat veel onderdrukkingen met elkaar samenhangen. Zonder gelijkwaardigheid voor vrouwen en non-binaire mensen, zullen we ook nergens komen in bijvoorbeeld de klimaatstrijd. Ik heb 'men against patriarchy' op mijn bordje staan, omdat het heel belangrijk is dat juist mannen zich hard maken voor gelijkwaardigheid. Het probleem ligt ten slotte vaak bij ons. Toch zijn er vandaag niet zoveel mannen aanwezig en ik denk dat dat komt omdat veel van hen zich schamen of denken dat het niet hun probleem is. Die schaamte vind ik kleinzielig. Het gaat om gelijke rechten, hoe kun je daar nou tegen zijn?"

Ster advertentie
Ster advertentie