logo
FunX

Voetbal kijken en bijgeloof: "We moeten uit hetzelfde glas drinken"

bron: EPA
  1. Newschevron right
  2. Voetbal kijken en bijgeloof: "We moeten uit hetzelfde glas drinken"

Ajax strijdt vanavond tegen Tottenham Hotspur in de Johan Cruijff Arena voor een plekje in de finale van de Champions League. In Start vroeg Fernando voetbalfans om hun bijgeloof tijdens wedstrijden. Drinken uit je geluksbeker of denken dat je club gaat winnen als je op een bepaalde stoel zit. Of wat dacht je van je nieuwe voetbalshirt - dat je overigens cadeau kreeg van je moeder - niet meer aantrekken, omdat je favo club verloor toen jij 'm droeg. Herkenbaar?

"Nee sorry, je bent niet welkom."

Dezelfde plek

Een vriend van beller Jordy zit iedere wedstrijd thuis op dezelfde plek en in hetzelfde tenue. Zelf heeft Jordy niet heel veel last van bijgeloof. Wel kijkt hij het liefst in het stadion. “Voor mij is het gewoon gezellig een paar biertjes naar binnen harken en dan ertegenaan. Dat is eigenlijk mijn ritueeltje.”

Vast ritueel

Oké, Jordy en zijn mattie zijn, op zich, vrij rustig. Beller nummer twee en Ajax-fan Mike gaat daarentegen next level. Gezellig op visite bij Mike tijdens een wedstrijd? Blijf maar beter thuis, want hij opent waarschijnlijk de deur niet eens. Zijn vaste ritueel is om samen met twee vrienden Champions League-wedstrijden te checken. “We hebben allemaal hetzelfde shirt aan, drinken uit hetzelfde glas en we hebben allemaal een positie op de bank waar we altijd op zitten. Dat moet niet veranderen.”

Niet welkom

Maar wat als je dit vaste ritueel van Mike wilt verbreken? Je mag sowieso niet op de bank zitten en eigenlijk moet je gewoon niet langskomen. “De vorige wedstrijd tegen Tottenham wou een vriendin van mijn vrouw komen kijken. Toen heb ik ook gezegd: ‘Nee sorry, je bent niet welkom’.” Als Ajax scoort moeten Mike en zijn vrienden ook op een bepaalde manier juichen: “We geven elkaar een soort high five en dan eindigt het met ‘yay’.” Dat wordt wat vanavond!

Ster advertentie
Ster advertentie