Oprichter @abusers_nl: "Ik wil een veilige haven vormen waar we wél gehoord worden"
- News
- Oprichter @abusers_nl: "Ik wil een veilige haven vormen waar we wél gehoord worden"
Veel mensen, veelal vrouwen, durven dankzij het Instagramaccount abusers_nl eindelijk hun ervaring met seksueel geweld te delen. Eerder schreef FunX al dat mensen dat account een berichtje kunnen sturen met daarin hun ervaring en de naam van de dader. Die worden vervolgens anoniem gedeeld op het account om zo anderen te waarschuwen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Dat doet de anonieme beheerder van het account. Zij vertelde in een gesprek via Instagram DM aan FunX waarom ze hiermee is begonnen en wat ze ermee wil bereiken.
Ik hoop dat mensen zichzelf aansprakelijk stellen voor patronen waar ze misschien nog niet bewust van zijn geweest.
Niet gehoord
De beheerder van abusers_nl vertelt dat ze zelf slachtoffer is van seksueel misbruik. "Ik merk bij mezelf en bij de mensen die ik heb gesproken dat we in een samenleving zitten waarbij we door de wet en maatschappij niet gehoord of beschermd worden." Ze vertelt dat veel slachtoffers, waaronder zijzelf, niet geholpen worden door de politie. "Van alle mensen die ik heb gesproken door de jaren heen is er maar één persoon geweest waarvan er een zaak is gekomen tegen de dader."
"Ik heb geprobeerd het los te laten, maar het knaagt aan me dat hij mogelijk andere slachtoffers maakt. In de afgelopen tijd heb ik vrouwen leren kennen waarmee ik praatte over seksueel misbruik. Na een gesprek kwamen we erachter dat we het over dezelfde persoon hadden zonder dit te weten van elkaar. Dat was voor mij de druppel om dit te starten."
Veilige haven
Op het Instagramaccount deelt ze informatie over rape culture en consent, maar het is vooral een platform waarop mensen hun verhaal kunnen delen. "Ik wilde een veilige haven vormen om gehoor te geven aan mensen met traumatische gebeurtenissen als deze, waarbij we wél geloofd en gehoord worden en elkaar kunnen behoeden voor bepaalde mensen en acties."
Zelf blijft de beheerder anoniem. "Het gaat niet om mij. Buiten dat ben ik al meerdere malen met de dood bedreigd." Daarnaast wil ze de focus op de berichten houden. "Het kan de message beïnvloeden als mensen weten wie ik ben, omdat ze dan een mening over mij persoonlijk zullen hebben in plaats van over dit onderwerp."
Voorbeelden van informatieve posts op @abusers_nl
Bewijs
Het account is afgeschermd. Om lid te worden, moet de beheerder je accepteren. Daarnaast accepteert ze geen berichten van anonieme accounts. "Hoewel ik begrijp dat mensen dit anoniem inzenden vanwege angst, verhoogt dit voor mij het risico. Ik vraag door en veel mensen sturen bewijs mee van wat er is gebeurd." Ook vraagt de beheerder ook of de persoon in kwestie psychische hulp of een steunende omgeving heeft en of er aangifte is gedaan.
Valse beschuldigingen?
Niet iedereen is het eens met de aanpak van abusers_nl om de namen van daders te exposen. "Heel begrijpelijk", geeft de beheerder aan. "Ik ben me ervan bewust dat dit een hele drastische beweging is die tegen mijn verwachting in heel veel teweeg heeft gebracht." Veel mensen maken zich zorgen dat er valse beschuldigingen tussen zitten, maar de oprichter account wil benadrukken dat van alle aangiftes slechts 2% vals is. "Het risico blijf je echter altijd houden via social media. Maar niemand zal zijn leven riskeren voor een leugen. Door deze verhalen te delen zet iedereen zijn eigen leven op het spel. Dat doe je niet voor iets dat gelogen is."
"Dit is ook weer een soort 'tone policing': alleen focussen op de manier waarop iets wordt gedaan in plaats van op het daadwerkelijke doel en bericht."
Kritisch kijken en het gesprek aangaan
Uiteindelijk hoopt de persoon achter abusers_nl dat mensen kritischer gaan kijken naar hun eigen gedrag en het sociale systeem dat in stand wordt gehouden. "Ik heb het idee dat het gesprek hierdoor is gestart en dat het langzaamaan een groter debat wordt." Ook hoopt ze dat mensen zich meer over ervaringen met seksueel geweld gaan uitspreken. Dat is al deels gelukt. "Ik krijg feedback van vrouwen die eindelijk naar de politie durven te gaan of eindelijk durven te erkennen wat er is gebeurd en zichzelf niet meer de schuld geven. Ook krijg ik berichten van mannen die in gesprek gaan met elkaar over hoe ze zich kunnen inzetten en hun eigen gedrag of dat van hun vrienden kunnen veranderen."
Screenshots zijn gedeeld met toestemming.
FunX Base-podcast
Meer weten over de verhalen van seksueel misbruik en de problemen die hierbij gepaard gaan? Pim besprak dit uitgebreid met panelleden Dieuwertje en Silvinio in de nieuwste aflevering van de FunX Base-podcast.
Account verwijderd
De beheerder van abusers_nl heeft inmiddels besloten om het account te verwijderen. Ze schrijft dat het meer ophef veroorzaakte dan ze had verwacht. "Ik verwijder dit account, maar ik hoop dat we met z'n allen over dit onderwerp kunnen blijven praten. In de spiegel blijven kijken en elkaar blijven aanspreken op ieders' gedrag. Elk slachtoffer is er één te veel."
Lees ook
FunX
Kelly strijdt voor een betere verkrachtingswet: "Er is niet altijd sprake van geweld"FunX
Expose-Instagramaccounts wakkeren het gesprek over seksueel misbruik aanUp 2 Date
Meerderheid Nederlanders vindt dat "seks zonder instemming” verkrachting isFunX
Sihame neemt wraak op haar exposers: "We laten zien dat je als vrouw ook boos mag zijn"