Naar homepage
FunX

Delany is klaar met opmerkingen over haar heftige ziekte: "Alsof ik me aanstel"

foto: Instagram: delanylb
  1. Newschevron right
  2. Delany is klaar met opmerkingen over haar heftige ziekte: "Alsof ik me aanstel"

Delany heeft CVS, oftewel chronischevermoeidheidssyndroom, waardoor ze altijd vermoeid is. Later kwam daar chronische pijn bij, waardoor ze ook nog eens 24/7 pijn heeft in haar hele lichaam. Dat heeft de zangeres al eens vaker naar buiten gebracht, maar gisteren besloot ze er uitgebreid aandacht aan te besteden op haar Instagram. En dan met name over de opmerkingen waar zij en anderen met soortgelijke aandoeningen mee te maken krijgen. In 7/11 legde ze aan Tannaz uit waarom die zo vervelend zijn.

'Goedbedoeld' advies

Delany krijgt wel vaker 'goedbedoelde' berichtjes over haar ziekte, maar gisteren was er eentje de druppel. "Iemand dm'de: 'Hey, je bent toch chronisch vermoeid? Misschien moet je een koude douche nemen en ademhalingsoefeningen doen'." Dat klinkt misschien als een lief advies, maar dat is het voor Delany allesbehalve. "Het is heel aanvallend, want het komt over alsof ik me aanstel. Ik ben al zeven jaar ziek, denk je niet dat ik alles al heb geprobeerd?"

Verslaafd aan morfine

In haar Instagram Live-video vertelt Delany uitgebreid over alles rondom haar ziekte. Zo vertelt ze dat ze constant kapot is - "nog heftiger dan een burn-out" - en dagelijks morfine slikt. "Tot een jaar geladen nam ik zes pillen per dag in, terwijl ik er maar eentje mocht. Het is heel erg verslavend." De medicijnen kwamen als een verlichting tegen de heftige pijnen, maar na een tijd kwam ze achter de nare effecten. Haar beenspieren begonnen uit te vallen waardoor ze af en toe gebruik moet maken van een rolstoel, iets wat ze nog niet vaak heeft verteld.

"Ik heb twee jaar lang negentien uur per dag - langer misschien - in m'n bed gelegen. Ik kon niks."

Zware gesprekken in het ziekenhuis

In tranen vertelt Delany dat ze talloze gesprekken in het ziekenhuis heeft gehad waarbij ze te horen kreeg dat er niks aan te doen is. "Je snapt het niet en weet niet waar het vandaan komt. Je kent niemand die het heeft of die laat zien dat je wel dingen kan doen terwijl je ziek bent. Er wordt heel snel verteld: 'oké, je bent ziek. Neem een uitkering en succes verder'." Ondanks dat bleef ze doorstrijden en werkt ze nu hard aan haar carrière als artiest, maar dat kost haar enorm veel kracht en moeite.

stel vragen

Na zeven jaar ziek zijn en letterlijk alles geprobeerd te hebben, kan Delany berichtjes met simpele tips dus niet echt waarderen. "Ik voel me aangevallen. En niet alleen ik, iedereen die chronisch ziek is krijgt naar z'n hoofd: 'oh, probeer dit'." Aan Tannaz vertelt ze best het gesprek aan te willen gaan met mensen. "Ik vind het niet erg als mensen me vragen stellen. Als je iets niet weet, moet je het zeker vragen. Iedereen die chronisch ziek is, heeft denk ik liever zo'n gesprek."

Delany vertelt over haar chronische pijn en waarom ze live ging op insta

Je bent niet alleen

Delany deelde haar frustraties vooral om andere zieke mensen te steunen. "Ik stond er echt even bij stil dat dit de realiteit is voor heel veel mensen die chronisch ziek zijn en dit soort opmerkingen naar hun hoofd krijgen", vertelt ze. "Ik doe dit voor andere mensen. Wat ik er mee wilde bereiken, is dat de mensen die ziek zijn zich gehoord voelen en weten dat er meerdere mensen zijn die hetzelfde hebben en dat er echt nog wel hoop is."

Ster advertentie
Ster advertentie