FunX

Ga jij ook dauwtrappen?

  1. Newschevron right
  2. Ga jij ook dauwtrappen?
Dauwtrappen, oftewel dauwtrippen. Op Hemelvaartsdag is dit op een aantal plaatsen een traditie, met name in het oosten van Nederland. Maar wat is dauwtrappen? Luister donderdag naar de speciale Hemelvaart-uitzending van Start.

Daarnaast praten we met een vrouwelijke dominee en besteden we aandacht aan het nieuwe festival Hemeltjelief.


Dauwtrappen a.k.a. Dauwtrippen
Dauwtrappen, soms ook dauwtrippen genoemd, is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Waarom? Omdat het dauw op het gras een zuiverende werking zou hebben. Tegenwoordig wordt dit op een normaler tijdstip gedaan, met daarna een wandeling of fietstocht.

Wat vindt de dominee?
Wat houdt Hemelvaartsdag eigenlijk precies in? We hebben wel een vrije dag, maar weten we ook waarom dat is? In Start bellen we met een jonge dame die dominee is. Hoe ervaart zij deze dag? En kan zij ons meer vertellen over wat het allemaal inhoudt?

Hemeltjelief
De kredietcrisis en de toenemende energiecrisis eisen steeds bewustere investeringen. Recycling, oftewel het gebruik van materialen die reeds aanwezig zijn, hoort hier ook bij. Hemeltjelief laat, met deze actuele ontwikkelingen in het hoofd, haar bezoekers de mogelijkheid zien om van oude materialen nieuwe kunst te maken.



Start luister je dagelijks tussen 07.00 - 10.00 uur op alle FunX edities.
Ster advertentie
Ster advertentie