FunX

Joyce vluchtte als kind uit Rwanda: "We moesten mijn vader achterlaten"

foto: AFP: afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Joyce vluchtte als kind uit Rwanda: "We moesten mijn vader achterlaten"

Het is vandaag Internationale Migrantendag. Joyce vertelde in Start met Fernando hoe zij als kind vluchtte uit Rwanda en daar veel familieleden achter moest laten. Na een zware tijd kwam zij op 10-jarige leeftijd uiteindelijk in Nederland terecht samen met haar ouders en broer.

Vluchtelingenkamp

Joyce werd geboren in een vluchtelingenkamp in Rwanda onder zeer slechte omstandigheden. Het was een onstabiele periode waarin zij nooit de kans kreeg om te wennen aan haar omgeving.

"Dat was moeilijk en je weet natuurlijk niet hoe het gaat met je familieleden. Op een gegeven moment moesten we ook mijn vader achterlaten en wist ik niet of ik hem ooit nog zou zien."

Grensoversteek

Het gezin vluchtte naar Congo-Kinshasa en vervolgens naar Zambia. Bij de grensoversteek tussen die twee landen moest Joyce' vader het gezin achterlaten. Na een lange periode van bijna een jaar wist haar vader via-via contact op te nemen met zijn gezin en werden ze weer herenigd. Vanuit Zambia zouden zij uiteindelijk vertrekken naar Nederland. Dat was niet makkelijk.

"Het was heel naar, want je voelt je toch een beetje onzeker. Je merkt ook dat je ouders er niet honderd procent voor je kunnen zijn, omdat ze met heftige dingen te maken hebben. Het was heel choquerend om je zo snel te moeten aanpassen zonder er voorbereid op te zijn."

Drive

Door haar heftige ervaringen heeft Joyce altijd de drive gehad om het uiterste uit haar leven te halen. Ze was heel erg onzeker, maar kon zich gelukkig snel aanpassen in Nederland.

"Ik kreeg steeds te horen dat ik de taal niet kende, dus op de middelbare school heb ik altijd heel erg mijn best gedaan. Uiteindelijk heb ik mijn bachelor in Rechten gehaald op de uni en ben ik nu bezig met mijn master. Ik neem het allemaal niet voor lief."

Slechte herinneringen

Joyce is nooit meer teruggegaan naar Rwanda, maar wil dat zeker nog doen zodra ze de kans krijgt: "Ik wil natuurlijk mijn land leren kennen op een goede manier. Daarnaast vind ik het jammer om niet te weten hoe het is om familie te hebben, omdat veel familieleden daar nog wonen. Ik heb er nog hele negatieve herinneringen aan en dat wil ik heel graag veranderen."

Ster advertentie
Ster advertentie