FunX

VIDEO: Twaalfjarige jongen gearresteerd, hoe had er gehandeld moeten worden?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Twaalfjarige jongen gearresteerd, hoe had er gehandeld moeten worden?

De hardhandige arrestatie van een twaalfjarig jongetje in Amsterdam Zuidoost, heeft voor heel wat ophef gezorgd. Vorige week werd de jongen aangehouden, omdat hij door het winkelcentrum zou hebben gefietst. Toen hem naar zijn identiteitsbewijs werd gevraagd, kon hij het niet tonen. De handhavers besloten hem, onnodig, in de boeien te slaan en dat bleef niet onopgemerkt bij omstanders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook een filmpje van het incident, dat kort daarna op Facebook belandde, zorgde voor heftige reacties. Veel mensen vinden de aanhouding belachelijk.

CONFLICT

Het jongetje krijgt slachtofferhulp, want de arrestatie heeft veel impact op hem gemaakt. Daarnaast wordt hij ondersteund door de organisatie Controle Alt Delete. Zij zetten zich actief in voor gelijkwaardige behandeling van burgers door de politie.

Controle Alt Delete organiseert bijeenkomsten, begeleidt jongeren, onderwijst de jeugd over hun rechten op straat en leert ze over verschillende methodes om het conflict met de politie op straat te minimaliseren.

BOOS

Naar aanleiding van het voorval is er een demonstratie georganiseerd, waarbij naar voren kwam dat het niet hoort om kinderen zo te behandelen. Onder andere Kno'Ledge Cesar, Gikkels en Sylvana Simons waren hierbij aanwezig.

Wat nu?

Wat kan je het beste doen als zoiets je overkomt? Hoe stel je je op als getuige? En hoe hadden de handhavers eigenlijk moeten handelen? Reporter Kavita sprak hierover met Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete.

Ster advertentie
Ster advertentie