FunX

VIDEO: Shakuur had het goed in Somalië, maar vluchtte toch naar Nederland

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Shakuur had het goed in Somalië, maar vluchtte toch naar Nederland

Het enige wat de Somalische Shakuur Halane ooit van Nederland kende, waren Frank Rijkaard en Ruud Gullit. Inmiddels is hij helemaal ingeburgerd en woont hij hier sinds 1991. Op zijn zeventiende vluchtte hij samen met zijn familie ver weg van de burgeroorlog in zijn moederland. Shakuurs vader was directeur-generaal bij het Ministerie van Landbouw en dat maakte hun gezin een makkelijk doelwit. Het feit dat de familie welgesteld was, droeg bij aan het vertrek naar Nederland, want ze hadden genoeg geld om het te betalen.

in gesprek

In de jaren '90 kwamen er nog veel meer Somaliërs naar Nederland. Amaal (23), het achternichtje van Shakuur, is nieuwsgierig naar hoe dat eigenlijk is verlopen. Ze is geboren en getogen in Amsterdam en weet er eigenlijk niet zoveel van. Daarom gaat ze in gesprek met haar oom. Hij bewijst dat niet elke vluchteling per se zielig, arm, ongeschoold of een gelukszoeker is.

open armen

Amaal komt erachter dat haar oom behoorlijk moest wennen aan de Nederlandse cultuur. Toch vindt Shakuur dat hij destijds met open armen ontvangen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX x De Correspondent x The Black Archives

Deze video valt onder het project Verzwegen Geschiedenis en is een samenwerking met De Correspondent en The Black Archives. Het is de tweede in een reeks van twaalf video's die verspreid worden over het hele jaar. Ook De Correspondent heeft een eerste verhaal gepubliceerd in het kader van dit project. Lees hier meer.

Ster advertentie
Ster advertentie