FunX

In Japan kan je een mattie of familielid inhuren

  1. Newschevron right
  2. In Japan kan je een mattie of familielid inhuren

Zie je er tegenop om in je eentje naar een feestje te gaan? Of heb je geen zin in de bruiloft van die vage kennis? In Japan is daar een oplossing voor. Je kan daar namelijk een familielid of vriend huren. Ja, je leest het goed. Tegen betaling kan je een acteur regelen die vervolgens jouw vriend, neef of achterstiefzoon speelt.

boyfriend te huur

Japan-kenner Kjeld Duits vertelt in Start met Fernando dat de verhuurdienst om verschillende redenen ingeschakeld wordt. Bijvoorbeeld wanneer je niet naar een bruiloft kunt gaan. Dat is in Japan heel onbeleefd en dus bestaat er de optie om een 'familielid' namens jou naar het feestje te sturen. Of als je bang bent dat er niemand op je borrel/presentatie/opening verschijnt, kun je gewoon wat gasten inhuren om de zaal te vullen. En wanneer je ouders bezorgd zijn omdat je nog steeds geen partner hebt, huur je gewoon een boy- of girlfriend in.

WAT KOST DAT DAN?

Kjeld vertelt dat je de ingeschakelde nepvriend van te voren ontmoet: "Ze krijgen een script. Dus ze krijgen een naam, een job en wat achtergrondinformatie over de persoon." Wat dat dan kost? "Voor een bruiloft rekenen ze tussen de 80 en 160 euro per persoon per uur. Het hangt af van de rol die ze moeten spelen."

Imago

Hoeveel de service gebruikt wordt, is moeilijk in te schatten omdat het natuurlijk lastig te achterhalen is wanneer er sprake is van zo'n ingehuurd familielid. Mensen zullen er dan ook niet snel over praten, laat staan toegeven. Wanneer er docu's over zo'n bedrijf verschijnen, kun je er volgens Kjeld vanuit gaan dat die in scène zijn gezet.

"Het wordt gebruikt om een bepaald imago in stand te houden. Beeldvorming is enorm belangrijk hier."

Anonieme jungles

Het klinkt grappig, maar het is natuurlijk best ernstig dat dit soort diensten überhaupt nodig zijn. Kjeld Duits vertelt dat de Japanse steden 'grote anonieme jungles' zijn: "In en rondom Tokio lopen 38 miljoen mensen rond, dus je loopt je bekenden niet zomaar tegen het lijf. Familie en vrienden wonen ver weg en Japanners werken langen dagen, dus je verliest snel het contact met mensen. "

Ster advertentie
Ster advertentie