FunX

70 jaar na de Watersnoodramp: hoe groot is de kans dat het weer gebeurt?

foto: NPO
  1. Newschevron right
  2. 70 jaar na de Watersnoodramp: hoe groot is de kans dat het weer gebeurt?

Deze week is het precies zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond in het zuidwesten van Nederland. Op 1 februari 1953 kwamen bijna 2000 mensen om door grote overstromingen. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat zoiets weer gebeurt? Danny van NOS Stories onderzocht het en maakte er een video over. "Door klimaatverandering zou het in de toekomst zeker nog een keer kunnen plaatsvinden", vertelt hij aan Nordin en Vonneke.

Watersnoodramp en dodelijke overstromingen in Nederland: kan het opnieuw gebeuren?

Grootste Nederlandse natuurramp 20e eeuw

De Watersnoodramp is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw. "Het gebeurde in de nacht van 31 januari op 1 februari", vertelt Danny. Op 31 januari leek er in eerste instantie overdag nog niet zo veel aan de hand. Maar toen de avond aanbrak werd bekend dat er een zware storm met metershoge golven onderweg was van Schotland naar Nederland. "Veel mensen dachten nog: het zal wel meevallen en de kracht van de storm neemt vast af."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen alarm slaan

Ondertussen was de regering druk aan het overleggen over welke maatregelen ze moesten nemen. "De burgemeesters en dijkgraven waren het met elkaar eens: we moeten geen paniek zaaien, want dan loopt de situatie alleen maar verder uit de hand. Om deze reden hebben de autoriteiten uiteindelijk besloten om op dat moment nog geen alarm te slaan." Met alle gevolgen van dien: in de nacht van 1 februari bereikten metershoge golven de provincies Zeeland, Zuid-Holland en delen van Noord-Brabant en overstroomden grote delen van het land. Bijna 2000 mensen en 10.000 dieren overleefden de ramp niet.

Weinig communicatie

Doordat het nog niet gebruikelijk was om een telefoon te hebben, konden mensen elkaar lastig bereiken en waarschuwen voor de ramp. "Er was weinig communicatie, waardoor de mensen in de rest van het land niet eens van de overstromingen af wisten", legt Danny uit. Hulp vragen was enorm lastig en bovendien beschikte Nederland op dat moment maar over één reddingshelikopter. "Het was wachten op helikopters uit andere landen die de mensen in de overstroomde gebieden konden redden." Veel vissers sloegen daarom te hulp met hun bootjes en voeren naar verschillende plekken om mensen van hun daken te redden.

Kans op nog een overstroming

De grote vraag is: zou zo'n ramp tegenwoordig ook nog plaats kunnen vinden? In de video van NOS Stories is te zien hoe Danny op bezoek gaat bij Aimée Slangen. Zij doet onderzoek naar de zeespiegelstijging en de gevolgen voor Nederland. "We hebben tegenwoordig te maken met klimaatverandering en daardoor een stijgende zeespiegel. Als we zo'n grote ramp in de toekomst willen voorkomen, moeten de huidige dijken worden opgehoogd", vertelt ze aan Danny. De kans dat in Nederland nog een keer zo'n grote natuurramp gaat plaatsvinden, wordt dus steeds groter als onze huidige dijken niet worden aangepast.

Dijken ophogen

De huidige Deltawerken zijn in de vorige eeuw gebouwd, waarbij er werd uitgegaan van een zeespiegelstijging van 40 centimeter. "Alleen stijgt de zee waarschijnlijk in de komende eeuw al tot een halve meter", verklaart Aimée Slangen. Het is dus de bedoeling dat de dijken worden aangepast. "Eigenlijk moeten we een soort deltawerken 2.0 gaan maken, om onze kust net zo veilig te houden als nu." Helaas zullen er door de klimaatverandering in Nederland toch steeds vaker overstromingen plaatsvinden, zoals in de zomer van 2021 in Limburg. "Door de klimaatverandering gaat het ook steeds meer regenen en is de lucht vochtiger, waardoor de kans op hevige overstromingen groter wordt."

Bekijk hieronder de video van NOS Stories over de Watersnoodramp:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie