Up 2 Date

Uitbraak van ziektes dreigt voor slachtoffers van overstromingsramp Pakistan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Uitbraak van ziektes dreigt voor slachtoffers van overstromingsramp Pakistan

In Pakistan hebben ruim 33 miljoen mensen, ongeveer 15 procent van de totale bevolking, hun huizen moeten verlaten vanwege de overstromingsramp in Pakistan. Een groot gedeelte van de slachtoffers dreigt te maken te krijgen met ziektes, slangen- en muggenbeten, zo meldt Unicef.

"Dringend steun nodig"

De VN-kinderorganisatie meldt dat er vandaag maar liefst 32 ton aan levensreddende medicijnen en hulpgoederen is geleverd aan Pakistan om kinderen en vrouwen in nood te ondersteunen. Volgens Abdullah Fadil, Unicef-vertegenwoordiger in Pakistan, hebben hele gezinnen momenteel geen toegang tot primaire levensbehoeften. "Deze zending is van groot belang en levensreddend", aldus Fadil. "Het risico op een uitbraak van door water overgedragen ziekten, zoals cholera, diarree, dengue en malaria, neemt elke dag toe, omdat mensen genoodzaakt zijn besmet water te drinken en in het openbaar te poepen. Ook de gevaren van muggen- en slangenbeten, huid- en luchtwegaandoeningen nemen toe. We hebben dringend steun nodig om kinderen te helpen die vechten om te overleven."

Tweede zending wordt morgen geleverd

Een tweede zending van 34 ton met humanitaire hulpgoederen zal naar verwachting morgen worden geleverd. Volgens Unicef gaat het vooral om medicijnen voor de behandeling van parasitaire infecties, reanimatie- en sterilisatiekits, micronutriënten voor zwangere vrouwen, educatieve benodigdheden en recreatieve kits om kinderen te helpen omgaan met trauma's.

Tienduizenden getroffen door ziektes

Een aanzienlijk gedeelte van de klimaatvluchtelingen heeft al te maken gekregen met ziektes die via water worden overgedragen. Zo moeten ziekenhuispersoneel en hulpverleningsorganisaties nu al meer dan 150.000 mensen met diarree behandelen. Daarnaast zijn er ook nog meer dan 100.000 mensen met een huidinfectie en duizenden met malaria. Ook zijn er ruim 600 mensen die gebeten zijn door slangen en honden.

Klimatologische problemen

Pakistan wordt al sinds juni geteisterd door verschillende klimatologische problemen, zoals hittegolven en bosbranden. De grootste problemen zijn momenteel echter de moessonregen en smeltende gletsjers. De afgelopen drie maanden is bijna twee keer zoveel regen gevallen als tijdens een gemiddelde moesson. Daardoor zijn overstromingen ontstaan die wegen, huizen, bruggen en gewassen compleet hebben verwoest.

Met name het zuiden, noorden en het zuidwesten van Pakistan zijn het zwaarst getroffen door de overstromingen. Miljoenen mensen zijn gevlucht naar familie of naar kampen die zijn ingericht door de Pakistaanse overheid. Zo'n 90 procent van alle vluchtelingen wacht nog altijd op humanitaire hulp. Tot zover zijn ten minste 1290 mensen overleden, onder wie 453 kinderen.

Westerse landen schuldig aan klimaatrampen

De premier van Pakistan, Shehbaz Sharif, bezoekt momenteel gebieden die door de overstromingen zijn getroffen. Via Twitter meldt hij dat zijn land met de ergste rampen kampt die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Sharif, alsook andere Pakistaanse politici en hulpverleners, leggen de schuld van de klimaatrampen bij westerse landen die veel meer CO2-uitstoten dan Pakistan zelf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Relatief lage CO2-uitstoot

In vergelijking met westerse landen heeft Pakistan een relatief lage CO2-uitstoot. Dat neemt echter niet weg dat het een van de tien landen is die het meest geteisterd wordt door extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering, zo blijkt uit data van Global Climate Risk Index. Het Zuid-Aziatische land houdt het Westen dan ook medeverantwoordelijk voor de huidige klimatologische problemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie