Up 2 Date

230 medische tijdschriften: 'Klimaatverandering groot gevaar voor volksgezondheid'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 230 medische tijdschriften: 'Klimaatverandering groot gevaar voor volksgezondheid'

Artsen van over de hele wereld hebben in 230 medische tijdschriften een dringende oproep aan wereldleiders geplaatst. Daarin waarschuwen ze dat klimaatverandering het grootste gevaar voor de volksgezondheid is en dat er daarom sneller en meer maatregelen genomen moeten worden. Voor wachten op het einde van de coronapandemie is geen tijd. "De risico's van klimaatverandering zijn groter dan die van één ziekte."

Meer ziektes

"De grootste bedreiging van de volksgezondheid is het constante falen van wereldleiders om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden en de natuur te herstellen", staat er in de internationale tijdschriften. De opwarming van de aarde leidt namelijk tot meer ziektes, zoals huidkanker en tropische infecties, maar ook tot meer uitdrogingsverschijnselen en allergieën. Arme gebieden, etnische minderheden, ouderen en kinderen worden het zwaarst getroffen.

"Het kwetsbaarst zijn de arme landen, die het minst hebben bijgedragen aan de problematiek en de minste middelen hebben om zichzelf te beschermen. Wanneer we het laten gebeuren dat de gevolgen inderdaad vooral bij hen terechtkomen, zal dit groeiende voedseltekorten en vluchtelingenstromen opleveren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rijke landen

Volgens de medici achter de oproep moeten vooral rijke landen meer doen tegen de klimaatcrisis. Ze moeten hun eigen consumptie verminderen, maar ook 'klimaatfinanciering' bieden aan armere landen.

Het is best uniek dat er wereldwijd zo'n massale oproep wordt geplaatst. De timing heeft te maken met de internationale klimaatvergaderingen die er op de planning staan komende weken. "Wij, als redacteuren van gezondheidstijdschriften, roepen regeringen en andere leiders op om in actie te komen, om 2021 het jaar te maken waarin de wereld eindelijk van koers verandert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie