Sport

Voetballer wijzigt rugnummer om aandacht te vragen voor klimaat

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voetballer wijzigt rugnummer om aandacht te vragen voor klimaat

De Noorse voetballer Morten Thorsby heeft zijn rugnummer 18 ingeruild voor nummer 2 om aandacht te vragen voor het klimaat. Het nummer verwijst naar het streven om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden.

'Enorme klimaatcrisis aan de gang'

De oud-speler van SC Heerenveen is tegenwoordig actief op het hoogste niveau van Italië bij Sampdoria. Voor de middenvelder is rugnummer 2 een opmerkelijk nummer, omdat dit voornamelijk wordt gedragen door verdedigers.

"Ik heb in het voetbal altijd beter willen zijn dan alle anderen, maar tegelijkertijd heb ik ergens altijd gedacht: wat ben je aan het doen?", legt Thorsby uit in in de Noorse podcast BroPod. "Er is een enorme klimaatcrisis aan de gang en ik ben aan het voetballen. Dat slaat eigenlijk nergens op. Wat ik het beste kan doen, is zo goed mogelijk voetballen en over zulke belangrijke dingen blijven praten."

Klimaatrapport

Afgelopen maandag verscheen het rapport van de Intergovernmental panel on Climate Change (IPCC), het klimaatpanel van de Verenigde Naties, over de alarmerende gevolgen van de opwarming van de aarde. Experts voorspellen ook grote problemen voor Nederland als er nu geen actie wordt ondernomen.

Ster advertentie
Ster advertentie