Up 2 Date

Rapport: 216 miljoen klimaatvluchtelingen voor 2050

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rapport: 216 miljoen klimaatvluchtelingen voor 2050

Zonder actie zouden tegen 2050 wereldwijd 216 miljoen mensen binnen hun land moeten verhuizen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank dat vandaag is verschenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanaf 2030

In het rapport wordt gekeken naar de impact van klimaatverandering op zes verschillende regio's. Uit onderzoek is gebleken dat er vanaf 2030 plekken zullen ontstaan waar mensen niet meer kunnen wonen, omdat de omstandigheden dusdanig zullen verslechteren vanwege het klimaat. Tegen 2050 zullen die omstandigheden nog een stuk heftiger worden, waardoor meer mensen zich gedwongen zullen voelen om te verhuizen.

Armste regio's hardst getroffen

De armste regio's zullen volgens het rapport het hardst worden geraakt. Bijvoorbeeld in Afrikaanse landen onder de Sahara: zo'n 86 miljoen mensen zullen in dat gebied binnen hun landsgrenzen moeten verhuizen. In Zuid-Azië geldt dat voor 40 miljoen mensen volgens het onderzoek. Ook in Oost-Azië en de Stille Oceaan zullen miljoenen klimaatvluchtelingen moeten verkassen.

Waarschuwing

De Wereldbank schrijft dat het rapport moet gelden als een waarschuwing aan overheden. Indien klimaatverandering wordt aangepakt, bijvoorbeeld door de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, kan de hoeveelheid klimaatvluchtelingen nog met 80 procent worden teruggebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie