Up 2 Date

Jongeren kunnen anoniem wapens inleveren: 'Drop je knife en doe wat met je life'

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Jongeren kunnen anoniem wapens inleveren: 'Drop je knife en doe wat met je life'

In de week van 11 en 17 oktober is het voor jongeren mogelijk om anoniem messen in te leveren. Het inleveren van de wapens kan bij tweehonderd gemeenten. Jongeren riskeren geen straf bij het inleveren van de messen. In sommige gemeenten kunnen ook vuurwapens worden afgeleverd. De overheid hoopt met de nieuwe campagne 'Drop je knife en doe wat met je life' het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan.

Gevaarlijke situaties

Wie nu een mes op zak heeft, krijgt een boete. En dat is volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid niet best. ''Een boete of een celstraf is echt niet nice'', waarschuwt het ministerie in de campagne. Het dragen van wapens kan daarnaast niet alleen zorgen voor gevaarlijke situaties, maar ook voor ruzies. Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker: ''Een wapen dragen betekent vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fikse boete

Je krijgt daarnaast ook een fikse boete als je niet kan laten zien dat je een mes nodig hebt voor een opleiding of beroep, zegt minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie). ''Als de politie je pakt met een steekwapen, krijg je een dikke boete'', zegt hij. De boete bedraagt maar liefst 350 euro.

In de tussentijd is Grapperhaus ook bezig met een wetsvoorstel om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Daarnaast is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers nu al kunnen tegengaan dat messen aan minderjarig worden verkocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie