Up 2 Date

61 mensen opgepakt die woning in Amsterdam wilden kraken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 61 mensen opgepakt die woning in Amsterdam wilden kraken

De politie heeft afgelopen zondag tijdens het woonprotest in Amsterdam 61 mensen aangehouden die een woning probeerden te kraken. De groep was aanwezig bij de demonstratie, maar splitste zich later af van de demonstranten. Tijdens de poging om de woning te kraken, werd er ook geweld tegen politieagenten gebruikt.

Geweld tegen politie

De aanhangers van de kraakbeweging wilden een woning op de Gravenstraat kraken, maar voor het zover kwam werd de groep ingesloten door de agenten. Een woordvoerder van de politie meldt aan de NOS dat de betogers "wilden voorkomen dat daar iets plaats zou vinden" en daarom geweld gebruikten. "Dat werd duwen, trekken en tegenhouden. Dat hebben we niet geaccepteerd. We hebben doorgepakt en de hele groep is ingesloten, en aangehouden", aldus de woordvoerder. Na de arrestaties was het nog onrustig op de Nieuwezijds Voorburgwal waardoor ook de ME ingeschakeld moest worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Krakers gaan door

In een verklaring aan persbureau ANP zegt de kraakbeweging dat de politie buitensporig geweld heeft gebruikt en dat een aantal krakers "tot bloedens toe" zijn geslagen. De krakers hadden twee woningen op het oog in de Gravenstraat, die volgens hen in het bezit zijn van een handelaar die 116 panden bezit. "De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte", zeggen de krakers. "Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het."

Woonprotest

Het woonprotest werd gisteren vanaf 14.00 uur gehouden in Westerpark in Amsterdam, waar maar liefst 15.000 mensen aan deelnamen. Organisator Mieke Megawati Vlasblom liet aan FunX weten dat het tijd was om een vuist te maken tegen de te hoge huurprijzen in de Randstad, het gebrek aan woningen en de het sloop- en woonbeleid van veel gemeenten. Ook deden verschillende demonstranten hun verhaal aan FunX. Zo vertelt de 20-jarige Maya dat een woning huren in de Randstad voor haar bijna onmogelijk. "Ik wil de Randstad niet verlaten, maar ik ben wel bang dat dat zal gebeuren met deze situatie."

Ster advertentie
Ster advertentie