FunX

Jongeren over hun struggles op de woningmarkt: "Ik heb de hoop opgegeven"

foto: Afsaneh Ghafarianfoto: Afsaneh Ghafarian
  1. Newschevron right
  2. Jongeren over hun struggles op de woningmarkt: "Ik heb de hoop opgegeven"

De wooncrisis in Nederland is real. Huizenprijzen blijven maar stijgen en er zijn jarenlange wachtlijsten voor woningen. Dit kan zo niet verder en daarom kwamen zondagmiddag duizenden mensen bijeen om te demonstreren tijdens het Woonprotest in Amsterdam. FunX was daar ook bij aanwezig en sprak met verschillende jongeren over de struggles die zij ervaren op de woningmarkt.

Maya (20)

Quote

Ik wil de Randstad niet verlaten, maar ik ben wel bang dat dat zal gebeuren met deze situatie.

Maya (20)

foto: Afsaneh Ghafarian

"Ik ben 20 jaar en ik heb nog niet eens gedacht aan het kopen van een huis. Het is gewoon niet realistisch genoeg en ik weet ook dat het de komende tien jaar niet gaat gebeuren. Als het om huren gaat, heb je te maken met bizarre prijzen en locaties. Het word je echt onmogelijk gemaakt. Ik ken ook genoeg mensen die wanhopig op zoek zijn naar een huis. Er zijn mensen die bij iemand op de bank moeten slapen om gewoon naar hun college te kunnen gaan. Dat allemaal omdat ze ver van Amsterdam wonen en daarom een lange reistijd hebben.

Ik wil de Randstad niet verlaten, maar ik ben wel bang dat dat zal gebeuren met deze situatie. Huisjesmelkers moeten simpelweg verdwijnen en al helemaal uit de Randstad. Iedereen heeft woonrecht en dat wordt mensen nu zo hard ontnomen. Er zijn zoveel twintigers en dertigers die genoodzaakt bij hun ouders wonen en zo hoort het niet te zijn."

Ruben (29)

Quote

Het voelde soms als een verplichting om samen te gaan wonen, omdat we anders de huur niet konden betalen.

Ruben (29)

foto: Afsaneh Ghafarian

"Ik woon samen met mijn vriend en we betalen simpelweg te veel voor wat we ervoor krijgen. Daarnaast had ik nooit in mijn eentje een woning in Amsterdam kunnen betalen. Ik heb heel lang buiten de Randstad gewoond, maar dat was voor mij geen optie meer vanwege de lange reistijden. Uiteindelijk heb ik de stap gemaakt om in Amsterdam te gaan wonen en dan heb je maar beperkte opties. Voor mij was de enige optie om samen te wonen met mijn vriend. Tuurlijk, uiteindelijk is dat allemaal goed gegaan, maar het voelde soms een beetje als een verplichting om samen te gaan wonen, omdat we anders de huur niet konden betalen. Anders was het nooit gelukt.

Buiten de Randstad wonen is voor mij geen optie meer. Mijn werk zit in de buurt van Amsterdam en al mijn vrienden wonen hier. Mijn bericht aan de overheid: het wordt tijd dat jullie actie gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat er betaalbare woningen komen op de markt en dat de huur lager wordt. Het is tijd voor verandering. We kunnen dit allemaal niet meer opbrengen."

Yara (28)

Quote

De hoop ooit nog een betaalbare woning te vinden in Amsterdam heb ik al helemaal opgegeven.

Yara (28)

foto: Afsaneh Ghafarian

"Ik ben 28 jaar, woon nog bij mijn ouders en ik sta al zeker tien jaar ingeschreven bij WoningNet in Almere. De hoop ooit nog een betaalbare woning te vinden in Amsterdam heb ik namelijk al helemaal opgegeven, omdat het te duur is. Maar ook in Almere is het al ontzettend moeilijk om iets te vinden. Ik wil heel graag uit huis en een woning met twee slaapkamers, maar dat ga ik gewoon niet kunnen betalen in mijn eentje. Ik wil een toekomst opbouwen en dat gaat voor mij niet in een studio van 25 vierkante meter.

Je ziet dat veel mensen de Randstad verlaten, omdat daarbuiten vaak betaalbaardere woningen zijn. Maar ik wil mijn werk in Amsterdam niet opgeven. Voor de regering heb ik een simpele boodschap: fix iets. Zoveel mensen willen een normale toekomst opbouwen, maar dat gaat zo niet. Straks moet je op straat gaan leven, omdat je niets betaalbaars kunt vinden."

Jasper (29)

Quote

"Er gebeurt niets, politici roepen alleen maar en uiteindelijk staat alles stil.

Jasper (29)

foto: Afsaneh Ghafarian

"Op dit moment heb ik een woning van 25 vierkante meter en zou ik eigenlijk iets groters willen hebben. Vroeger dacht ik altijd, kijkend naar mijn ouders, dat dat wel makkelijk zou lukken. Maar als ik nu zie hoeveel hypotheek ik kan krijgen, dan zit een huis er voor mij niet in. Een groter huis huren is ook geen optie, want dan betaal ik twee keer zoveel als nu. Dat ben ik ook niet van plan, dus ik zit eigenlijk gewoon vast.

Ik ben ook niet bereid om de Randstad te verlaten voor een grotere woning. Dat is te ver van mijn vrienden, familie en werk vandaan. Dan lever ik te veel in. Voor de overheid: schiet 'ns op! Dit duurt toch veel te lang? We konden dit toch allang zien aankomen? Er gebeurt niets, ze roepen alleen maar en uiteindelijk staat alles stil.

Ster advertentie
Ster advertentie