FunX

Mieke organiseert het Woonprotest: "Niemand neemt verantwoordelijkheid voor daklozen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mieke organiseert het Woonprotest: "Niemand neemt verantwoordelijkheid voor daklozen"

Na de demonstratie tegen het coronabeleid van afgelopen zondag vindt aanstaande zondag in Amsterdam nog een groot protest plaats, namelijk Het Woonprotest. Huizenprijzen die door het dak schieten, het aantal daklozen dat in tien jaar verdubbeld is en mensen die jaren op de wachtlijst staan om in aanmerking te komen voor een huurwoning: het zijn allemaal gevolgen van de verziekte woningmarkt. Volgens de organisator van Het Woonprotest Mieke Megawati Vlasblom kan dit niet langer en is het nu echt tijd om actie te ondernemen. In Start met Fernando vertelde ze meer over het protest en waarom ze zich hard maakt voor verbetering op de woningmarkt.

Mieke organiseert het Woonprotest: 'Het collectief probleem moet gehoord worden'

Mensenrechten

Mieke maakt zich al langer zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt, maar de sloop van de Tweebosbuurt in Rotterdam was voor haar de druppel. Naast dat ze het spijtig vindt dat mensen gedwongen moesten verhuizen, noemt ze het een mensenrechtenschending. "De sloop van de Tweebosbuurt ging zo ver, buiten mensenrechten om, dat er nu echt iets moet gebeuren. Mensen moeten naar ons gaan luisteren", vertelt Mieke.

Quote

De grootste groep die geraakt wordt door de crisis op de woningmarkt, maar waar niet naar wordt omgekeken, zijn de daklozen.

Mieke

Daklozen worden het hardst geraakt

De problemen op de woningmarkt zorgen er inmiddels zelfs voor dat internationale studenten dakloos aan hun studie beginnen in Nederland en starters nagenoeg geen huis meer kunnen kopen vanwege de extreem hoge prijzen. Ondanks dat veel mensen hun ongenoegen hierover uiten is er volgens Mieke één groep die het hardst wordt geraakt. "De grootste groep die geraakt wordt door de crisis op de woningmarkt, maar niet naar wordt omgekeken zijn de daklozen. Er zijn er zoveel bijgekomen in de afgelopen tien jaar en niemand neemt daar verantwoordelijkheid voor."

Een hapklare oplossing is er volgens haar ook niet om het probleem snel te verhelpen, maar toch zijn er dingen die gedaan kunnen worden om mensen sneller aan een huis te helpen. "Er zijn wel dingen die ze alvast kunnen doen. De verhuurdersheffing kan afgeschaft worden. Nederland is het enige land dat het bouwen van sociale huurwoningen afstraft met extra belastingen. Wie gaat dan nog huurwoningen bouwen als dat duurder is dan een woning vrijgeven op de vrije markt?"

Racistisch sloop- en woonbeleid

Een ander groot probleem op de woningmarkt zijn het aantal beleggers dat woningen opkoopt. Volgens Mieke werd de Nederlandse woningmarkt internationaal zo goed in de markt gezet dat beleggers er massaal op zijn gedoken, met alle gevolgen van dien. "Het is tegenwoordig een 'belegger vs. belegger'-markt. De normale burger komt daar echt niet meer tussen. Bovendien loopt de gentrificatie in de grote steden compleet uit de hand. Het is een racistisch sloop- en woonbeleid. De Rotterdammer kan Rotterdam niet meer betalen en de Amsterdammer kan Amsterdam niet meer betalen. Je wordt je huis uitgetrapt, omdat de grond onder je voeten waardevoller wordt geacht dan jij als mens. Daarnaast moet ook het Ministerie van Volkshuisvesting terugkomen, want wonen is een recht en we moeten eindelijk de mens boven de markt heffen. Dat is waar het om gaat."

Geen individueel probleem

Hoewel het probleem nog verre van opgelost is, is Mieke blij om te zien dat mensen een vuist maken tegen de crisis op de woningmarkt. Het feit dat duizenden mensen inzien dat het een collectief probleem is, maakt het protest volgens haar dan ook succesvol. "Het Woonprotest is succesvol wanneer mensen in gaan zien dat het geen individueel probleem is. Dat het niet zo is dat ze niet hard genoeg werken, waardoor ze niets bereiken op de woningmarkt. Het collectieve probleem moet gehoord worden en ze kunnen niet meer om ons heen. Als mensen zich toch een beetje met elkaar verbonden voelen en weten dat ze een stem hebben, ben ik al dolgelukkig."

Ster advertentie
Ster advertentie