Up 2 Date

Kabinet wil duizenden woonplekken voor dak- en thuislozen creëren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil duizenden woonplekken voor dak- en thuislozen creëren

Het komende anderhalf jaar worden er 10.000 extra woonplekken met begeleiding voor daklozen gerealiseerd. Het kabinet wil dat dak- en thuislozen een eigen woning of woonplek krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onacceptabel

De laatste tien jaar is het aantal dak-en thuislozen in Nederland verdubbeld tot bijna 40.000. Dat is volgens Paul Blokhuis. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, "onacceptabel voor een van de rijkste landen ter wereld". En dan wordt er ook nog eens een stijging van het aantal dak- en thuislozen verwacht door de coronacrisis.

Maatschappelijke opvang

Dak- en thuislozen maken nu vaak gebruik van maatschappelijke opvang bij organisaties zoals het Leger des Heils. Van dat systeem wil het kabinet af. Dak- en thuislozen moeten een eigen plek om te wonen krijgen waar ze ook begeleid worden. Het hoeft niet per se een complete woning te zijn. Een kamer is al voldoende.

Bouwen

Woningcorporaties en private ondernemers gaan de 10.000 extra woonplekken bouwen. Sommige woningen komen in leegstaande verzorgingstehuizen. Ook komen er tijdelijke containerwoningen.

De gemeenten zullen de nieuwe woonruimtes gaan verdelen. Volgens staatssecretaris Blokhuis gaat het niet ten koste van woningzoekenden die op de wachtlijst staan.

Volle opvangcentra

Eind maart luidde het Legers des Heils de noodklok. De organisatie vroeg in de campagne 'Thuisblijven, hoe dan?!' aandacht voor de overvolle opvang. Volgens het Leger des Heils is het creëren van tijdelijke noodopvangplekken geen oplossing voor het aanhoudende probleem van overvolle opvangcentra. De organisatie pleit al langere tijd voor een aanpak waarin een zo zelfstandig mogelijke woonruimte bovenaan staat.

Ster advertentie
Ster advertentie