Up 2 Date

'Thuisblijven, hoe dan?!' Leger des Heils vraagt aandacht voor situatie daklozen

  1. Newschevron right
  2. 'Thuisblijven, hoe dan?!' Leger des Heils vraagt aandacht voor situatie daklozen

De situatie in de dak- en thuislozenopvang is volgens het Leger des Heils door het coronavirus nog nijpender geworden. De maatschappelijke opvang zit overvol. De organisatie vraagt hier met de campagne 'Thuisblijven, hoe dan?!' aandacht voor.

Vol

De laatste tien jaar is het aantal dak-en thuislozen verdubbeld tot bijna 40.000. Het Leger des Heils laat weten er alles aan te doen om deze mensen van straat te halen, maar dat levert problemen op. De opvang zit vol en er is geen doorstroom. Op dit moment melden de systemen van het Leger des Heils een permanente bezetting van 107 procent. Elke avond moeten er weer mensen geweigerd worden.

Huisvesting

Op dit moment worden er extra opvangplekken gecreëerd door veldbedjes op anderhalve meter afstand van elkaar in een lege sporthal te plaatsen. “Met iedere uit de grond gestampte noodopvang – hoe belangrijk ook – wordt schrijnend duidelijk hoeveel mensen er momenteel zonder huisvesting zitten. En die daarmee, in deze coronacrisis, een risico vormen voor zichzelf en voor anderen”, zegt directeur Welzijns- en Gezondheidszorg Cornel Vader.

Volgens het Leger des Heils is het creëren van tijdelijke noodopvangplekken geen oplossing voor het aanhoudende probleem van overvolle opvangcentra. "Ook zonder coronacrisis heeft iedereen recht op een eigen plek." De organisatie pleit al langere tijd voor een aanpak waarin een zo zelfstandig mogelijke woonruimte bovenaan staat. "Dakloosheid is vooral een huisvestingsprobleem. Wie een dak boven het hoofd heeft, heeft een basis om de rest van zijn problemen aan te pakken. Een eigen huis is het begin van herstel van gewoon leven." Om dat te realiseren zijn er zo'n 10.000 woningen nodig. "Op die manier verlichten we de grote druk op de opvanglocaties en creëren we doorstroom."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie