FunX

Sharon woont met drie kinderen bij ouders maar heeft geen recht op sociale huur

foto: Suus @knaptoetje
  1. Newschevron right
  2. Sharon woont met drie kinderen bij ouders maar heeft geen recht op sociale huur

De prijzen van koopwoningen zijn nog nooit zo hoog geweest en ook de huurmarkt kampt met vele problemen. Zo wordt er zelfs fraude gepleegd om een sociale huurwoning te bemachtigen. Sharon woont nu al een jaar op de zolder van haar ouders met 3 kinderen van onder de 4 jaar oud, maar volgens haar is er geen sprake van urgentie om haar aan een sociale huurwoning te helpen: "Zat ik nou in de schuldensanering, was het een ander verhaal geweest", zegt Sharon in gesprek met Susanne in Jouw Stad.

'Super dankbaar'

Sharon is met urgentie op zoek naar een sociale huurwoning, aangezien het wel erg zwaar werd om met haar drie kinderen op een slaapkamer bij haar ouders te wonen. "Natuurlijk ben ik super dankbaar dat we überhaupt bij mijn ouders kunnen wonen, maar met drie kinderen op een slaapkamer is na een jaar wel echt heel heftig. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn ouders", zegt Sharon.

Urgentie aanvraag

Sharon legt uit hoe zij in deze situatie terecht is gekomen. "Ik ben een jaar geleden uit elkaar gegaan met de vader van mijn kinderen", zegt ze. "Ik woonde toen in een andere gemeente, maar omdat ik alleen ben, ben ik weer terug verhuisd naar de gemeente waar ik ben opgegroeid en waar mijn ouders wonen, zodat ik altijd hulp in de buurt heb. In die gemeente heb ik urgentie aangevraagd, want ik dacht ook: 'Dat zit wel goed'. Maar de eisen voor urgentie zijn dat je minimaal één jaar ingeschreven moet staan in de gemeente en dat je een huurwoning moet achterlaten in die gemeente. Dat had ik allebei niet, dus is mijn urgentie afgewezen."

In haar vorige gemeente was het ook niet mogelijk geweest om urgentie te krijgen. "Daar liet ik ook geen woning achter, want dat was een koopwoning van mijn ex waar hij nog steeds in woont. Dus ook daar had ik niet aan de eisen voldaan. Ook zit mijn oudste zoon inmiddels op de basisschool, dus voor mij was het echt heel belangrijk om voor een gemeente te kiezen waar ik ook een toekomst kon opbouwen met de kinderen", aldus Sharon.

Quote

Ze veranderen gewoon die eis en er staat ook nergens zwart op wit dat die eis is veranderd.

Sharon

Eis veranderd

Een jaar na de afgewezen urgentieaanvraag, probeerde Sharon het opnieuw. "Dat heb ik met goede hoop gedaan, want ik woonde inmiddels een jaar in de gemeente. Daarbij komt dat als je een jaar inwonend bent bij je ouders, je weer kans maakt op die urgentie", legt ze uit. "Toen werd mij medegedeeld dat er inmiddels een eis was dat je twee jaar in de gemeente ingeschreven moest staan. Dus die regel wordt gewoon aangepast en het feit dat ik kinderen heb die naar school gaan en dat ik hier mijn sociale netwerk heb, doet er dus niet toe. Ze veranderen gewoon die eis en er staat ook nergens zwart op wit dat die eis is veranderd."

Goede baan

Volgens Sharon ligt het probleem bij de denkwijze van de gemeente, die je pas lijkt te helpen op het moment dat het al te laat is. "Ik heb natuurlijk heel veel contact met de gemeente, maar zij geven eigenlijk aan, omdat ik gewoon een goede baan heb als fotograaf en daarmee een goed inkomen en alles op de rit heb, dat zij verder niks voor mij kunnen betekenen. Zat ik nou in de schuldensanering, was het een ander verhaal geweest, maar ik heb alles op een rijtje dus kunnen zij niks voor mij doen."

Mocht jij een idee hebben en bijvoorbeeld in een soortgelijke situatie hebben gezeten, neem dan contact op met Sharon via haar Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie