FunX

Sanne (17) kreeg dit jaar te horen dat ze kanker heeft: "Je verwacht dit niet"

foto: privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Sanne (17) kreeg dit jaar te horen dat ze kanker heeft: "Je verwacht dit niet"

Als je jong bent en je gezond voelt, is de diagnose 'kanker' wel het laatste wat je verwacht. Toch is dit precies wat de 17-jarige Sanne overkwam. Ze ging begin dit jaar nietsvermoedend met een pijnlijke knie naar de dokter. Uiteindelijk bleek ze een tumor in haar bovenbeen te hebben. Hoe het nu met haar gaat, vertelde Sanne vanmorgen in Start.

Sanne kreeg op haar 17e kanker: 'Je leert te genieten van de kleine momenten'

Knie

"Het gaat nu heel goed", zegt Sanne, die vorige week is geopereerd aan haar been. "Ik ben aan het revalideren. Het doet wel veel pijn, maar voor de rest gaat alles zoals het zou moeten gaan."

Begin dit jaar had Sanne nooit verwacht dat ze in de situatie zou zitten waarin ze zich nu bevindt. "Ik kreeg in januari last van mijn knie. Dat krijgt iedereen wel eens, dat stelt niet zoveel voor. Eind maart werd het erger, dus ging ik naar de huisarts toe." De huisarts stuurde Sanne - ook nietsvermoedend - door naar de fysio.

Diagnose

Toen de klachten niet verminderden werd er besloten een foto van haar knie te maken. "Daarop was wel iets te zien, maar niet iets waar ze zich zorgen over maakten." Uiteindelijk werd Sanne doorverwezen voor een MRI-scan, waarna werd vastgesteld dat ze een tumor in haar bovenbeen had.

De diagnose kwam als donderslag bij heldere hemel. "Je bent jong en gezond, je verwacht dit niet." Sanne voelde zich, afgezien van de pijn in haar knie, gewoon goed. Toch stond haar leven op het punt te veranderen. "Je bent zelfstandig en in één klap valt dat weg."

Ziek

Pas na de eerste chemo voelde Sanne zich echt ziek. "De chemo maakt je ziek. Je voelt je misselijk en je haar valt uit. Daardoor heb je door dat je kanker hebt." Dingen die eerst zo vanzelfsprekend waren, zoals naar school gaan, kan ze opeens niet meer voor lief nemen. "Zelfs eten is niet vanzelfsprekend. Ik was wekenlang misselijk en had pijn in mijn mond."

Ook mentaal is het zwaar. Zo had Sanne de afgelopen maanden veel last van angst en gingen er allerlei vragen door haar heen: "Moet mijn been eraf? Ga ik dood?"

Positief denken

Inmiddels realiseert Sanne zich dat negatief denken niet werkt. "Na de eerste chemo voelde ik iets minder pijn en kreeg ik positieve gedachtes, zoals: misschien slaat de chemo wel aan." Nu veel grote dingen uit haar leven zijn weggevallen, leert ze de kleine dingen meer waarderen. "Je leert echt te genieten van de kleine momenten, want die zijn er niet zoveel op dit moment."

KWF

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. De kans is dus groot dat jij ook iemand kent die te maken heeft met deze verschrikkelijke ziekte. Daarom komt KWF ook dit jaar in actie met ‘Nederland staat op tegen kanker’. Ze vragen meer aandacht voor de ziekte en willen geld inzamelen voor kankeronderzoek.

Ster advertentie
Ster advertentie