OMG

Arts die met pensioen gaat neemt rekeningen kankerpatiënten voor eigen rekening

foto: University Arkansas
  1. Newschevron right
  2. Arts die met pensioen gaat neemt rekeningen kankerpatiënten voor eigen rekening

Een Amerikaanse oncoloog heeft zo'n tweehonderd van zijn patiënten beloond met een geweldig begin van 2021. De arts, die na veertig jaar met pensioen gaat, schelde namelijk in totaal 650.000 dollar aan onbetaalde rekeningen van zijn patiënten kwijt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schulden kwijtschelden

Dr. Omar Atiq had bijna dertig jaar zijn eigen kankerkliniek in Arkansas. Na zijn pensioen werkte hij enkele maanden samen met een factureringsbedrijf om de betalingen van zijn voormalige patiënten te innen, maar al snel gaf hij dat op. "Na verloop van tijd realiseerde ik me dat er zoveel patiënten zijn die hun rekeningen niet kunnen betalen", vertelt hij aan Good Morning America, "dus besloten mijn vrouw en ik, als gezin, om al hun schulden kwijt te schelden."

Kerstkaart

Atiq bracht zijn voormalige patiënten het goede nieuws via kerstkaarten. Daarin schreef hij: "Ik hoop dat het goed met je gaat. The Arkansas Cancer Clinic was er trots op om u als patiënt van dienst te zijn. Hoewel verschillende ziektekostenverzekeraars het grootste gedeelte van de rekeningen van de patiënten dekken, kunnen zelfs het eigen risico en de medebetalingen een zware last zijn. Helaas is dat de manier waarop ons gezondheidssysteem momenteel werkt. Cancer Clinic sluit na 29 jaar toegewijde dienst haar deuren. De kliniek heeft besloten af te zien van alle openstaande rekeningen die patiënten nog aan de kliniek verschuldigd zijn. Fijne feestdagen."

Zorgen om geld

Aan Good Morning America vertelt Atiq dat hij tijdens zijn werk als oncoloog het altijd al moeilijk vond dat zijn zieke patiënten zich zorgen moesten maken over geld. "Dat bleef me niet lekker zitten." Volgens hem is het al zwaar genoeg om je zorgen te moeten maken over je eigen gezondheid en je familie. "Ik zag patiënten die helemaal niks meer hadden of helemaal failliet gingen om hun behandeling te kunnen betalen. Dat is op vele manieren een totaal oneerlijke situatie." De oncoloog weigerde in zijn kliniek daarom nooit patiënten zonder een verzekering.

Atiq, wiens vier kinderen allemaal arts zijn of studeren om dat te worden, is niet helemaal met pensioen gegaan. Hij werkt momenteel als professor aan de University of Arkansas.

Ster advertentie
Ster advertentie