Entertainment

'Mocro Maffia'-acteur Robert de Hoog spreekt zich uit over schelden met kanker

  1. Newschevron right
  2. 'Mocro Maffia'-acteur Robert de Hoog spreekt zich uit over schelden met kanker

Iedereen die fanatiek naar Mocro Maffia kijkt, hoort per aflevering minstens tien keer een scheldwoord met kanker voorbijkomen. Ook het personage van Robert de Hoog, Tatta, maakt zich daar schuldig aan. Toch wil de acteur duidelijk maken dat met kanker schelden niet normaal is. Samen met KWF Kankerbestrijding is hij daarom de actie Tatta en Robert zijn #TegenKK begonnen.

Realistische weergave

Dat er in Mocro Maffia zoveel gescholden wordt met kanker, is volgens Robert een bewuste keuze geweest om een zo realistisch mogelijk verhaal te vertellen. "Om het verhaal geloofwaardig neer te zetten, kiezen we voor taalgebruik dat past bij hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat", zo vertelt hij aan het AD. "Helaas is het een feit dat er enorm veel wordt gescholden met het woord 'kanker' en dat het woord ook als stopwoord wordt gebruikt. Liever zouden we zien dat dit niet zo is, net zoals we willen dat niemand elkaar afknalt zoals in de serie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen besef

Op de set was het dus een bewuste keuze, maar op straat is dat vaak niet het geval volgens Robert: "Op sociale media, op straat... kanker dit, kanker dat… Er is geen besef dat er achter dit woord voor een enorm aantal mensen groot verdriet schuilt." Dat besef heeft hij zelf wel en daarom is hij zelf absoluut geen voorstander van het woord. "Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zwaar het is om deze ziekte te hebben. En iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft."

#TegenKK

Vorig jaar spraken verschillende YouTubers zich met de #TegenKK-actie ook al uit tegen schelden met kanker. "Iemand die met de afkorting KK een verbale klap uitdeelt, kan voortaan ook een 'Tikkie' terug verwachten", schreef het KWF toen. "Een digitaal tikkie in de vorm van een betaalverzoek. Met #TegenKK zetten we zo iets slechts, schelden met kanker, om in iets goeds, namelijk geld voor kankeronderzoek."

Niet meer schelden met kk

Toen Robert besefte dat kinderen het schelden misschien wel van zijn eigen personage overnemen, besloot hij zelf naar het KWF te stappen om zich bij de actie aan te sluiten. "Ik zou zo graag in een samenleving willen leven waarbij dit soort woorden gewoon simpelweg niet meer als scheldwoord gebruikt worden. En dat ik rollen geloofwaardig kan spelen zonder dat schelden met kanker nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie