FunX

Isnada vertelt over de heftige aardbeving in Haïti: ''Hulp van buitenaf is hard nodig''

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Isnada vertelt over de heftige aardbeving in Haïti: ''Hulp van buitenaf is hard nodig''

Afgelopen week werd Haïti ruim elf jaar na de desastreuze aardbeving uit 2010 weer getroffen door een heftige aardbeving. Veel gebouwen zijn verwoest, duizenden mensen zijn gewond geraakt en het dodental blijft maar stijgen. De Haïtiaanse Isnada zet zich in voor Haïti en sprak in Jouw Stad met Susanne over de situatie in het land.

Isnada vertelt over de dodelijke aardbeving in Haïti: ''Hulp van buiten af is heel hard nodig''

Corruptie

Volgens Isnada is het momenteel erg lastig om mensen effectief te kunnen helpen in Haïti vanwege de onstabiele politieke situatie. Ook het feit dat niet alle donaties bij de juiste organisaties terechtkomen speelt daarbij een rol. "Er is veel corruptie in Haïti en wat vooral lastig is, is het vervoeren van goederen. Op dit moment proberen we zoveel mogelijk donaties te vergaren, omdat Haïti gewoon heel veel nodig heeft en in het verleden is gebleken dat niet alles aankomt op de juiste plekken. Daarom zijn wij een platform begonnen om iedereen er bewust van te maken dat hulp van buitenaf heel hard nodig is."

Quote

Het is zowel binnen als buiten Haïti moeilijk om betrouwbare mensen te vinden.

Isnada

Hulporganisaties niet altijd betrouwbaar

Een ander probleem bij het helpen van Haïti is volgens Isnada dat donaties aan hulporganisaties niet altijd correct worden gebruikt. Grote organisaties richten platformen op om donaties te vragen, zodat ze hulp kunnen bieden, maar doen dat helaas niet uit barmhartigheid. Het personeel wil namelijk ook betaald worden voor hun werk, waardoor het grootste gedeelte van het geld naar de organisaties zelf gaat in plaats van daadwerkelijke hulpacties. "Het is zowel binnen als buiten Haïti moeilijk om betrouwbare mensen te vinden die de belangen van het land vooropstellen in plaats van hun organisatie- of eigenbelang", aldus Isnada.

Hevige naschokken

Uit gesprekken die Isnada heeft gevoerd met inwoners van het land kwam vooral naar voren dat er veel angst en onzekerheid heerst onder de bevolking. De regering wordt sinds de dood van president Jovenel Moïse geteisterd door een gebrek aan goed leiderschap. Ook slapen veel mensen buiten, omdat ze bang zijn om in hun huizen te blijven, omdat dat onveilig is in verband met hevige naschokken.

Steentje bijdragen

Om haar steentje bij te kunnen dragen aan de wederopbouw van het land heeft Isnada het platform Help Haïti opgericht in samenwerking met Haïtianen in het land zelf om ervoor te zorgen dat donaties daadwerkelijk bij het volk terechtkomen. "Wij hebben met heel veel Haïtiaanse adoptiekinderen, Haïtianen in Nederland, België en in Haïti zelf een platform opgericht. We hebben al sinds 2010 projecten opgestart, waardoor we ook de juiste lijnen kunnen uitzetten. Op ons platform is alles te vinden voor mensen die willen helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie