Up 2 Date

Haïtiaanse president in eigen huis doodgeschoten

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Haïtiaanse president in eigen huis doodgeschoten

De 53-jarige president van Haïti, Jovenel Moïse, is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn eigen huis in de hoofdstad Port-au-Prince doodgeschoten. Dat maakte interim-premier Claude Joseph vandaag bekend. Bij de aanslag raakte ook Moïses vrouw gewond. Zij werd direct naar het ziekenhuis overgebracht.

Daders nog onbekend

Wie er achter de moord zit, is nog onduidelijk, maar volgens Joseph was een gewapende bende, bestaande uit buitenlanders, het huis van de president binnengedrongen. De nog onbekende personen zouden Spaans- en Engelstalig zijn. De interim-premier noemde de moord op Moïse een "hatelijke, onmenselijke en barbaarse daad". Ook riep hij het volk op om de rust te bewaren en zei hij dat het leger en de politie de orde zullen handhaven.

Politieke onrust

Moïse was sinds 2017 president van Haïti. Zijn tijd als leider van het land wordt gekenmerkt door politieke onrust. Zo liet hij eerder dit jaar ruim 20 tegenstanders oppakken, omdat ze volgens hem een staatsgreep hadden voorbereid. Kort daarna braken er in het land protesten uit en eisten betogers zijn vertrek. Hij zou volgens betogers niet voldoende hebben gedaan om corruptie aan te pakken en de economische groei van het land te stimuleren.

Ster advertentie
Ster advertentie