FunX

Naomi gaat met het Rode Kruis naar Haïti: 'Ook psychosociale hulp is hard nodig'

foto: AFP | Verwoeste woningen in Port-à-Piment
  1. Newschevron right
  2. Naomi gaat met het Rode Kruis naar Haïti: 'Ook psychosociale hulp is hard nodig'

Haïti heeft het zwaar met de gevolgen van de verwoestende aardbeving van afgelopen weekend. Die heeft gezorgd voor ingestorte huizen, onbegaanbare wegen en overvolle ziekenhuizen. Zeker 7000 mensen raakten gewond en het dodental staat al op meer dan 1400. Naomi werkt voor het Rode Kruis en is vandaag naar Haïti vertrokken om hulp te verlenen. Aan Tannaz vertelde ze meer over de situatie in het land.

Veel schade

"De situatie is ontzettend schrijnend", vertelt Naomi. En dan is de totale schade die de aardbeving heeft veroorzaakt nog niet eens bekend. "In de eerste dagen na een grote ramp hebben we vaak nog geen volledig beeld. Er zijn ook gebieden die we nog niet hebben kunnen bereiken door aardverschuivingen."

Psychosociale hulp

Wat wel duidelijk is, is dat er acute medische zorg nodig is. "Mensen hebben geen onderdak en er zitten mensen vast onder het puin. Er zijn dus veel zoek- en reddingsacties." Maar naast het bieden van die dingen, verleent het Rode Kruis ook mentale ondersteuning aan de slachtoffers. "De aardbeving van 2010 heeft veel mensen getraumatiseerd", vertelt Naomi. "De bevolking was nog steeds herstellende, dus dat er nu zo'n grote aardbeving overheen komt, is je ergste nachtmerrie. We zeggen ook altijd: de psychosociale ondersteuning is net zo belangrijk als onderdak, voedsel en water."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onverwacht

Op Haïti komen veel natuurrampen voor. Dat heeft te maken met de ligging van het land, waar je niks aan kunt doen. "Wat je wel kunt doen, is mensen zo goed mogelijk voorbereiden op een ramp", aldus Naomi. "Je kunt in het geval van de naderende storm bijvoorbeeld mensen evacueren en er zijn waarschuwingssystemen opgezet. Het probleem is nu alleen dat de onderdaklocaties die zijn opgezet ook grotendeels verwoest zijn. Een storm of orkaan kun je nog enigszins voorspellen, maar een aardbeving komt onverwacht."

Helpen vanuit Nederland

Naomi gaat dus zelf helpen in het getroffen gebied, maar ook vanuit Nederland kun je je inzetten voor de slachtoffers. "Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend, daar kun je doneren."

Ze legt uit waarom je het beste kunt doneren aan organisaties die in het land zelf actief zijn: "Zo kunnen we ervoor zorgen dat we lokale hulpverleners kunnen inzetten en lokaal hulpgoederen kunnen inkopen, zodat je de lokale economie daar steunt." Naomi benadrukt: "Wat we doen, is noodhulp bieden in een noodsituatie. Je wilt niet dat mensen langdurig afhankelijk worden van die hulp. Je wilt ze in hun kracht zetten en ze ondersteunen, zodat ze zelf verder kunnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie