Up 2 Date

Rode Kruis start reanimatiecursus op Insta: 'Leer reanimeren via Instastories'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rode Kruis start reanimatiecursus op Insta: 'Leer reanimeren via Instastories'

Afgelopen zaterdag zakte de Deense middenvelder Christian Eriksen ineens in elkaar tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland. Dit voorval maakte nog maar eens duidelijk hoe essentieel reanimeren kan zijn. Toch weten volgens het Rode Kruis vijf op de zes jongeren niet hoe ze moeten reanimeren als iemand een hartstilstand krijgt. De organisatie lanceert daarom vandaag een reanimatiecursus op Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Instastories

De digitale cursus bestaat uit zo'n 35 Instastories, waarin wordt uitgelegd welke handelingen je moet uitvoeren tijdens een reanimatie en op welke snelheid je dat het beste kunt doen. In deze zogenoemde Life Saving Stories ga je dus echt aan de slag met de basisvaardigheden. De organisatie verleent de cursus op Instagram in de hoop meer jongeren te bereiken. ''Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op het platform waar ze dagelijks op zitten'', aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis, in een persbericht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heel belangrijk

Volgens het Rode Kruis is het superbelangrijk om te weten hoe je iemand kunt reanimeren. Er krijgen namelijk zo'n 300 mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Op het moment dat dit gebeurt, weten omstanders, met name jongeren, vaak niet zo goed hoe ze moeten handelen.

Nijhof hoopt hier met de nieuwe reanimatiecursus een verandering in te brengen. ''Door de cursus op Instagram te geven, maken we de drempel laag om reanimatievaardigheden aan te leren. Het stapje naar oefenen in de praktijk volgt dan vanzelf.''

Toename reanimatietraingen

Eerder constateerde het Rode Kruis dat door de aangrijpen beelden van Christian Eriksen het aantal aanmeldingen voor een reanimatiecursus flink toenam. 24 uur na de EK-wedstrijd verkocht de organisatie zo'n 150 cursussen meer dan gemiddeld. Dat is bijna vier keer zo veel als op een 'normale' zaterdag. ''De aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren'', vertelt Nijhof.

Ster advertentie
Ster advertentie