FunX

Jiji (29) over Haïti: "We verwerken ons verdriet met muziek en dans"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jiji (29) over Haïti: "We verwerken ons verdriet met muziek en dans"

Nieuwsberichten over Haïti gaan vaak over natuurrampen. Zo zou je bijna vergeten dat het land veel meer is dan dat. Jiji (29) groeide op in Haïti en vertelde in de TopiX-podcast aan Merel over de Haïtiaanse cultuur en mindset van de bevolking ten tijde van een noodsituatie. "Ook al hebben we pijn of verdriet, we gaan daarmee om met muziek, dans en zang."

Cultuur

Wanneer je in Nederland berichten over Haïti leest, hebben negatieve verhalen vaak de overhand. Dat is zonde, want het land heeft ook veel moois te bieden. Zo heeft Haïti een rijke cultuur vol muziek, dans, eten en spiritualiteit, aldus Jiji, die in 2003 naar Nederland kwam. Daarover - en over de geschiedenis van het land - is buiten Haïti zelf vaak weinig bekend. "Maar dankzij social media waarop dingen worden gepost, denken mensen uit andere culturen nu steeds vaker: hoe zit dat daar? Dus de zichtbaarheid is wel groter aan het worden voor mijn gevoel."

Natuurrampen

Vanwege de ligging van het land heeft Haïti vaak te maken met natuurrampen, zoals aardbevingen en orkanen. Jiji heeft in haar jeugd zelf ook een aantal van die flinke stormen meegemaakt. "Dat ik mezelf echt aan een paal moest vasthouden en m'n benen in de lucht vlogen." Dat klinkt superheftig, maar de meeste Haïtianen zijn het gewend, zo vertelt Jiji. "We dealen er gewoon mee. Ik kan erover praten en lachen. Door alle rampen die we hebben meegemaakt zijn we een heel sterk volk."

Ondanks de positieve mindset van Jiji en andere Haïtianen, is de situatie in het land niet al te best. Er is veel armoede, met als gevolg dat hulpgoederen die vanuit het buitenland komen vaak uit wanhoop gestolen worden. "Je kan het die mensen eigenlijk niet echt kwalijk nemen. Het is echt een overlevingsmodus."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slachtoffers helpen

Jiji's familie woont in Haïti. Door de zware aardbeving van 14 augustus kwamen daar meer dan 2100 mensen om het leven, onder wie haar oom. "Dat was heel heftig. Als je dat soort nieuws hoort, wil je eigenlijk alles even loslaten."

Jiji is zelf een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers van de aardbeving. "Je moet je voorstellen dat je uit je huis rent en het enige dat je nog hebt, de kleding is die je aan hebt." Het geld en de spullen die ze daarmee ophaalt, gaat ze persoonlijk brengen wanneer ze naar Haïti vliegt voor haar ooms uitvaart. "Ik ga daar ook met de politie zitten om te bespreken hoe we de spullen op een veilige manier kunnen verspreiden."

Ondertussen bereidt ze zich voor op de situatie die ze daar gaat aantreffen. Veel mensen daar zijn namelijk in shock en hebben last van mentale problemen. "Laten we elkaar helpen, overal ter wereld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hele podcast terugluisteren

Het hele gesprek tussen Jiji en Merel terugluisteren kan hieronder of op Spotify.

#29 - HAITI: Te gast: Jiji over de rijke cultuur van het land (S03)

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie