FunX

FunX schenkt aandacht aan Palestijnse volk tijdens de FunX Music Awards 2024

foto: Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. FunX schenkt aandacht aan Palestijnse volk tijdens de FunX Music Awards 2024

Naast muziek staan de FunX Music Awards ook in het teken van maatschappelijke thema’s waar FunX zich voor inzet. Dit jaar lag de focus op de schrijnende situatie waarin het Palestijnse volk zich bevindt. Ondanks de totale destructie van het land, de onderdrukking en talloze burgerdoden waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden, blijft het Palestijnse volk veerkrachtig. Tijdens de FunX Music Awards werd niet alleen stilgestaan bij de vreselijke omstandigheden in Gaza, maar werd er ook een eerbetoon aan de Palestijnse cultuur gebracht door middel van een traditionele dabke-act.

Vernietiging van Palestina

Het moment begon met het tonen van een aangrijpende video waarin beelden van de verwoesting in Palestina te zien waren. Onder de video is de track OW2 te horen van Fresku, een artiest die zich al sinds 2008 uitspreekt. FunX vroeg hem een eerbetoon aan de Palestijnse bevolking te schrijven. Fresku maakte daarom een remake van zijn track Omgekeerde Wereld uit 2013, waarin hij destijds al aandacht vroeg voor de situatie in Palestina.

"Ik weet niet hoe ik een ode voor je schrijf, ook niet hoe jij dealt met onmogelijkste pijn van je huis kwijtraken, je familie kwijtraken, maar je eigenwaarde blijft en je geloof is ook niet kwijt. Je bent echt een inspiratie voor een hele generatie die nu ziet hoe systematisch je vermogen wordt verkleind."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dabke-act

Na de video volgde een optreden van de Raj’een Dabkeh Group. Om de Palestijnse cultuur te eren, voerden zij een traditionele Palestijnse dabke-dans op. Het nummer dat zij ten gehore brachten, was het bekende Palestijnse lied Ana Dami Falastini, wat letterlijk 'mijn bloed is Palestijns' betekent. Zowel de muziek als de dans weerspiegelen de strijdvaardigheid van het Palestijnse volk en vieren de rijke Palestijnse cultuur.

Eerbetoon Palestina

Tijdens de FunX Music Awards vieren we onze artiesten en is er aandacht voor maatschappelijke thema’s. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om tijdens de awardshow stil te staan bij het lot van de Palestijnse bevolking.

Hulp

Wil jij de Palestijnse bevolking helpen? Er zijn verschillende stichtingen waaraan je kunt doneren, waaronder Plant een Olijfboom, Oxfam Novib, Islamic Relief, Save the Children of Artsen zonder Grenzen.

Ster advertentie
Ster advertentie