Up 2 Date

Vreselijke beelden na aanval in Rafah: "Vader houdt onthoofd kind vast"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vreselijke beelden na aanval in Rafah: "Vader houdt onthoofd kind vast"

Er zijn tientallen Palestijnen vermoord na een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah. Nadat de Israëlische luchtmacht op tenten met burgers had geschoten, brak er een grote brand uit. Op social media gingen de meest vreselijke beelden rond en reageerden mensen geschokt op de situatie.

Israël valt aan

Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat het dodental is opgelopen tot zo'n veertig burgers. Daarnaast hebben tientallen mensen ernstige brandwonden opgelopen. Het Israëlische leger heeft bevestigd dat ze deze aanval hebben gepleegd en dat deze gericht was op een lid van Hamas. Volgens de leiding van het leger is het Internationaal recht tijdens dit bombardement niet geschonden en ging het om een "precisieaanval". De aanval is gepleegd in Rafah, een stad waar de Palestijnse burgers eerder dit jaar heen zijn geleid, omdat het hier veilig zou zijn. Dit betekent dat de meest kwetsbare groepen leven in de vluchtelingenkampen die hier staan

Hamas heeft middels een verklaring gereageerd op de aanval en roept burgers op om te demonstreren tegen het geweld. "In het licht van het afschuwelijke zionistische bloedbad dat vanavond werd aangericht door het Zionistische bezettingsleger, roepen we ons volk op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland op om massaal in opstand te komen tegen het aanhoudende bloedbad tegen ons volk", schrijft Hamas.

Reacties social media

Zoals de gehele oorlog tegen Gaza, zijn ook deze aanvallen weer zeer gedocumenteerd. Zo reageerden mensen geschokt op een vader die zijn onthoofde zoon vasthield en werden er video's gedeeld van overleden Palestijnen en burgers met verschrikkelijke brandwonden. "Rafah. Gebombardeerd. Levend verbrand. Onthoofd. Mensen. Kinderen. Binnen enkele minuten. In een humanitaire zone, waar ze heen zijn gelokt. Dit is etnische zuivering. Dit is genocide", schreef Carolien Nieuweboer op Threads. "De mensen in Rafah zijn nog steeds aan het zoeken naar de lichamen van hun kinderen, waarvan de lichaamsdelen overal liggen. Ik weet niet of ze het hoofd van het kind hebben gevonden of dat ze nog steeds zoeken", schreef iemand anders op het platform.

Ook werd er kritiek gegeven op de Nederlandse regering. "De stilte van Rutte is oorverdovend. Wat alleen maar weer aangeeft dat de regering helemaal niets geeft om het Internationaal recht of om mensenrechten als het gaat om misdaden en schendingen gepleegd door Israël. Zij mag wat Nederland betreft gewoon doorgaan met moorden, moorden en nog meer moorden van de Palestijnen", schreef Nasrdin Dchar op Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De aanval op Rafah

Israël staat dan ook onder druk door het Internationaal Gerechtshof door het offensief op Rafah. "De immense risico's die geassocieerd worden met een offensief in Rafah beginnen waarheid te worden en zullen verder verslechteren als de operatie doorgaat", liet het Internationaal Gerechtshof onlangs weten in een oordeel. Volgens Israël is het nodig om Rafah te blijven aanvallen, omdat Hamas vanuit hier zou opereren.

Ster advertentie
Ster advertentie