Up 2 Date

Zuid-Afrika stapt naar Internationaal Gerechtshof vanwege offensief in Rafah

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zuid-Afrika stapt naar Internationaal Gerechtshof vanwege offensief in Rafah

Zuid-Afrika is wederom naar het Internationale Gerechtshof gestapt, dit maal vanwege het geplande Israëlische offensief in Rafah. De Zuid-Afrikaanse regering vreest dat als het hof niet ingrijpt er grootschalige verwoestingen en veel doden zullen vallen in de Gazaanse stad.

Grondoffensief

Met het grondoffensief wil de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar eigen zeggen het laatste bolwerk van Hamasstrijders uit de weg ruimen. De plannen van de premier kwamen hem op een hoop internationale kritiek te staan. Naast Zuid-Afrika, riep de Amerikaanse president Biden Netanyahu op om Rafah niet binnen te vallen als burgers niet in veiligheid kunnen worden gebracht. De Israëlische premier is echter vastberaden om de zuidelijke stad in de Gazastrook binnen te vallen.

Aangezien Netanyahu vasthoudt aan zijn plannen heeft Zuid-Afrika een dringend verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof. Volgens het Afrikaanse land is Rafah het laatste toevluchtsoord voor de Gazanen. Zuid-Afrika hoopt dat rechters de mogelijkheden willen bekijken om meer maatregelen te nemen om verdere mensenrechtenschendingen in de Gazastrook te voorkomen.

Ruim 1 miljoen vluchtelingen

In Rafah zijn momenteel ruim 1 miljoen Palestijnen die uit andere delen van de Gazastrook naar de stad zijn gevlucht. De Israëlische regering adviseerde de Palestijnen aan het begin van de oorlog om naar het zuiden van de Gazastrook te vluchten in verband met geplande luchtaanvallen. Inmiddels valt het Israëlische leger ook het zuiden van de Gazastrook aan. Het is niet duidelijk waar de Palestijnen naartoe moeten als het geweld in het zuiden toeneemt.

Genocide

Zuid-Afrika klaagde Israël in januari aan wegens het plegen van een genocide op het Palestijnse volk in Gaza. Op 26 januari kwam het Internationale Gerechtshof met een tussenvonnis. Daarin kwam naar voren dat Israël er alles aan moet doen om een genocide te vermijden en dat het land alle bewijzen van mogelijke misdaden moet bewaren. Het hof heeft Israël ook verplicht om maatregelen te nemen, waardoor de Palestijnen uiteindelijk meer worden beschermd. Daarnaast hebben de rechters besloten dat de personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen, moeten worden vervolgd. Israël moet er ook voor zorgen dat er genoeg humanitaire hulp binnen Gaza kan komen. Netanyahu sprak na de uitspraak van de rechters zijn afkeur uit op X.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie