Up 2 Date

Hussam (15) uit Gaza wekt elektriciteit op door middel van windenergie

foto: Instagram: Muslim
  1. Newschevron right
  2. Hussam (15) uit Gaza wekt elektriciteit op door middel van windenergie

Door het Israëlische geweld in Gaza is er een flink tekort aan primaire levensbehoeften zoals drinkwater, voedsel, huisvesting, gezondheidszorg, educatie en elektriciteit. Ondanks deze heftige leefomstandigheden weten de Palestijnen wonderbaarlijk genoeg toch om te gaan met deze moeilijke situatie. Zo heeft de vijftienjarige Hussam Al-Attar voor elektriciteit weten te zorgen d.m.v. windenergie.

Windenergie

In een gesprek met Middle East Monitor vertelt Hussam zijn verhaal achter het idee:
"De gedachte om gebruik te maken van het koude weer en de wind heeft me geïnspireerd om het om te zetten in een bron van warmte en hitte. Ik wilde een negatieve situatie gebruiken om er iets positiefs van te maken." Met zijn idee zorgde hij ervoor dat het weer mogelijk is om de verwarming aan te zetten. "Ik keek naar mijn neefjes en zag angst in hun ogen. Ze voelden zich eenzaam in het donker in de tent. Nu kunnen we de tent verlichten en dat maakt mijn neefjes weer blij."

Situatie Hussam

Hussam studeerde tot 7 oktober aan de Jabel Mukaber School in het noorden van Gaza. Na de Israëlische aanvallen raakten Hussam en zijn hele familie dakloos doordat ze hun huizen moesten ontvluchten. Momenteel verblijft Hussam met zijn familie vlak bij de Egyptische grens in het zuiden van Gaza. Dat was de enige plek waar Hussam met zijn familie heen kon nadat het noorden van Gaza platgebombardeerd werd door het Israëlische leger.

Trotse moeder

De moeder van Hussam is erg trots op de prestaties van haar zoon. Zo vertelt ze: “Hussam is altijd al een getalenteerde jongen geweest en maakte van niets altijd iets wat bruikbaar was. Hij repareerde alles wat kapot was.” Zijn moeder voorziet een grote toekomst voor haar slimme zoon: “Ooit zal hij een groot ontdekker worden die veel zal bereiken voor zijn gemeenschap. Deze Palestijnse generatie zal niet verslagen worden.”

Geweld

Inmiddels heeft Israël al meer dan 27.000 Palestijnen vermoord. Door het brute geweld zijn er 66.000 Palestijnen gewond geraakt. Ook zijn er twee miljoen Palestijnen gevlucht uit hun huizen.

Ster advertentie
Ster advertentie