Up 2 Date

Tussenvonnis genocidezaak Israël: "Israël moet er alles aandoen om genocide te vermijden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tussenvonnis genocidezaak Israël: "Israël moet er alles aandoen om genocide te vermijden"

Vandaag stonden Israël en Zuid-Afrika weer tegenover elkaar in het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Uit de rechtszaak die is aangespannen door Zuid-Afrika kwam naar voren dat Israël er alles aan moet doen om een genocide te vermijden.

Tussenvonnis

Het hof heeft laten weten dat Israël alles moet doen om een genocide te vermijden en dat het land alle bewijzen van mogelijke misdaden moet bewaren. Hier moet het land over een maand verslag van doen. De rechtbank heeft Israël ook verplicht om maatregelen te nemen, waardoor de Palestijnen uiteindelijk meer worden beschermd. Daarnaast hebben de rechters besloten dat de personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen, moeten worden vervolgd. Israël moet er ook voor zorgen dat er genoeg humanitaire hulp binnen Gaza kan komen. Bovendien heeft het hof Hamas opgeroepen om alle Israëlische gijzelaars vrij te laten.

Geen staakt-het-vuren

Hoewel Zuid-Afrika voor een staakt-het-vuren pleitte, heeft het gerechtshof hier geen gehoor aangegeven. Ook heeft het hof laten weten dat er nog geen besluit kan worden gemaakt of Israël zich schuldig maakt aan een genocide. Wel is er gezegd dat Zuid-Afrika met zijn bewijzen duidelijkheid heeft gemaakt dat er mogelijk een genocide aan de gang is.

Het doel van Zuid-Afrika is uiteindelijk dat er een bindend bevel wordt gegeven om de oorlog tegen de Palestijnen te stoppen. Ook moeten er volgens Zuid-Afrika herstelbetalingen worden aangeboden voor de wederopbouw van het Palestijnse gebied. Toch zou deze uitspraak van het Internationale Gerechtshof niet betekenen dat Israël ook daadwerkelijk wordt gedwongen om de oorlog te stoppen. Het negeren van dit bevel zal wel betekenen dat Israël het internationaal recht breekt, waardoor er imagoschade kan worden opgelopen.

Israël reageert

De Israëlische president Netanyahu heeft op het oordeel gereageerd en zegt dat Israël een oorlog "net als elke oorlog" voert. Hij heeft ook laten weten dat Israël "zichzelf en zijn burgers zal blijven verdedigen", terwijl ze zich houden aan de internationale wetgeving.

Op X heeft ook een andere Israelische minister gereageerd, namelijk met "Hague, shmague". Hiermee lijkt de minister aan te duiden dat hij het niet eens is met het tussenvonnis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie