News

Israëlische gevangenismedewerkers over Palestijnen in kampen: 'gemarteld uit wraak'

foto: CNN
  1. Newschevron right
  2. Israëlische gevangenismedewerkers over Palestijnen in kampen: 'gemarteld uit wraak'

Volgens drie Israëlische klokkenluiders worden Palestijnse gevangenen systematisch gemarteld in kampen. Dat vertellen de klokkenluiders, werkzaam in de Israëlische Sde Teiman-gevangenis, aan nieuwszender CNN.

Gevangenis

Rijen geblinddoekte mannen in trainingspakken zitten op dunne matrassen. Ze zijn omring door hekken met prikkeldraad. En als ze praten of bewegen, kunnen ze worden gemarteld. Honderden Palestijnse mannen uit Gaza worden sinds oktober vastgehouden in het woestijnkamp Sde Teiman.

In de gevangenis, die van militaire basis is omgebouwd tot detentiecentrum, worden Palestijnen vastgezet die door Israël zijn opgepakt. Daar moet nog worden vastgesteld of ze banden hebben met Hamas. CNN sprak niet alleen Israëlische medewerkers, maar ook meer dan tien voormalige gevangenen. Uit die gesprekken blijkt dat ook Palestijnen die niets met Hamas te maken hebben, lang worden vastgehouden en gemarteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemarteld

De gevangenis is opgedeeld in een detentiecentrum en een ziekenhuis. In het detentiecentrum worden mensen geblinddoekt en geboeid. Een van de medewerkers zegt: "De gevangenen mochten niet bewegen. Ze moesten rechtop zitten en niet praten." Volgens de medewerker werden mensen die toch bewogen of iets zeiden apart genomen en geslagen. Sommige mensen kwamen terug met gebroken tanden en botten, vertelt een bewaker.

Ziekenhuis

In het detentiecentrum bevindt zich ook een ziekenhuis. Volgens een van de klokkenluiders, die als dokter in het ziekenhuis werkte, worden patiënten aan hun bed vastgebonden en moeten ze luiers dragen. De dokter zegt dat hij behandelingen moest uitvoeren die buiten zijn expertise liggen, vaak zonder verdoving. Als ze klaagden over de pijn kregen ze alleen paracetamol. "Israëliërs hebben de gevangenen ontdaan van alles wat hen menselijk maakt", zegt een medewerker.

Er worden niet alleen gevangenen behandeld die de gevangenis gewond binnen zijn gekomen, maar ook mensen die binnen verwondingen hebben opgelopen. Zo zou een gevangene de hele tijd geboeid zijn, waarna hij zware verwondingen aan zijn polsen opliep en een amputatie kreeg.

Wraak

Het is niet de eerste keer dat er berichten naar buiten komen over misstanden in Israëlische gevangenissen, maar het is wel zeldzaam dat ook Israëlische medewerkers erover vertellen. Hun getuigenissen lijken op die van de Palestijnse gevangenen.

Het Israëlisch leger zegt tegen CNN dat gevangenen fatsoenlijk worden behandeld. Het leger ontkent niet dat mensen hun kleding moeten uitdoen en luiers moeten dragen. Wel zeggen ze dat gevangenen hun kleding terugkrijgen zodra is vastgesteld dat ze geen gevaar vormen. Volgens het leger gebeurt alles alleen uit 'veiligheidsoverwegingen'. De klokkenluiders zeggen dat dat niet klopt, en dat de Israëliërs het doen uit wraak.

Volgens de Israëlische wet mag het leger 'vermoedelijke militanten' zonder arrestatiebevel vasthouden voor 45 dagen. Daarna moeten ze worden overgebracht naar de formele Israëlische gevangenis, waar ruim 9000 Palestijnen worden vastgehouden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de omstandigheden daar de afgelopen maanden enorm verslechterd.

Ster advertentie
Ster advertentie