FunX

De keerzijde van het WK

  1. Newschevron right
  2. De keerzijde van het WK
Zuid-Afrika organiseert als eerste land op het Afrikaanse continent het WK voetbal. In 2004 werd de totale uitgave die Zuid-Afrika moest doen voor het WK rond de 1.4 miljard euro geschat, nu dreigen de kosten ergens tussen de 4 en 5 miljard euro te gaan bedragen. Wat voor invloed heeft het WK op Afrika eigenlijk. Manu kreeg in Spoken antwoord van een aantal experts. Luister hier naar de uitzending.

Niet alleen is dat velen malen meer dan wat Duitsland en Frankrijk aan het evenement kwijt waren, maar de grote vraag blijft ook in hoeverre Zuid-Afrika de aangelegde infrastructuur van gigantische stadions in de toekomst kan blijven vullen. Niet iedereen is echter zo pessimistisch.

Manu sprak met sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake over nationale trots, en de immens op gang komende stroom van toerisme.

Documentairemaker Rudi Boon liet in zijn documentaire Trademark 2010 zien dat de weinige steun vanuit de bevolking voor het evenement misschien nog wel het grootste probleem is van het WK in Zuid-Afrika. Manu ging met hem in gesprek over de door de FIFA opgestelde wurgcontracten, waar grote internationale bedrijven als Coca Cola, MC Donalds en Budweiser dan wel gigantisch aan verdienen, maar er maar weinig overblijft voor de lokale bevolking.

Ook de op dit moment door Nederland tourende Zuid-Afrikaanse band BCUC uit Soweto kwam langs in de studio en vertelden waarom het WK niet voor elke Zuid-Afrikaan bedoeld is, daarnaast legden ze uit waarom ze ten tijden van het grote evenement niet in Zuid-Afrika zijn, maar door Nederland touren lieten als eenheid een byzonder Spook achter.

Verder draaide Manu tracks uit de progressieve Zuid-Afrikaanse Hip Hop scene van Zuluboy, Jitsvinger en Terror MC.


Download hier de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie