FunX

Emy verloor familieleden bij de MH17-ramp: "Niks brengt mijn oom en tante terug"

  1. Newschevron right
  2. Emy verloor familieleden bij de MH17-ramp: "Niks brengt mijn oom en tante terug"

Voor de vijfde keer wordt vandaag de ramp met de MH17-vlucht herdacht. Dat het alweer vijf jaar geleden is dat de 298 passagiers van de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur om het leven kwamen, voelt voor Emy helemaal niet zo. Zij verloor haar oom en tante bij de ramp en voor haar en haar familie is het verdriet nog steeds elke dag aanwezig.

"Als mensen hadden gezegd dat het pas een maand geleden is, had ik het ook geloofd."

Nog steeds geraakt

Emy's oom en tante kwamen samen met 191 andere Nederlanders om het leven toen het vliegtuig waar zij in zaten uit de lucht werd geschoten. In Jouw Stad vertelt Emy aan Tannaz hoe ze op deze gebeurtenis terugblikt: "Ik merk dat ik er nu makkelijker over kan praten. Ik word minder snel emotioneel. [...] Maar als ik dingetjes op tv zie, wat altijd best wel onverwachts is, raakt dat me nog steeds wel. Ik denk niet dat dat minder gaat worden."

Dat nu bekend is wie de vier verdachten zijn die vervolgd worden, vindt Emy niet belangrijk. "Het maakt niet uit wat er nog in het nieuws speelt, want niks brengt mijn oom en tante terug."

Huwelijksaanzoek

Emy en haar familie kregen achteraf te horen dat haar oom van plan was haar tante tijdens hun reis ten huwelijk te vragen. "Dat is wel een mooie gedachte. Jammer dat het zo heeft moeten lopen." Met haar familie is Emy na de gebeurtenis een stuk closer geworden. Met haar oma, die het er nog erg moeilijk mee heeft, praat ze dan ook nog veel over oom en tante.

"Je hebt geen keuze. Je moet er samen doorheen."

Steun

Bij het monument in Vijfhuizen werd vanmiddag een herdenking gehouden. Premier Rutte was aanwezig om samen met nabestaanden en andere betrokkenen een minuut stilte te houden. Ook op andere plekken in Nederland wordt bij de ramp stilgestaan. Aan het feit dat heel Nederland meeleeft, beleeft Emy veel steun. "Ik zie veel vlaggen halfstok hangen. Dat vind ik een heel lief en mooi gebaar."

Wat gebeurde er die dag?

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een raket, afkomstig van een brigade van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord, waarvan 193 Nederlanders, kwamen om het leven. Het onderzoek van de rampplek en het terugbrengen van de lichamen verliep moeizaam. Pas op 21 maart 2015 waren er 296 slachtoffers geïdentificeerd. Van twee slachtoffers is de identiteit nooit vastgesteld.

Vorige maand werd bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie vier verdachten gaat vervolgen. Ook werden de namen van deze vier mannen bekend gemaakt. In maart 2020 zal de rechtszaak beginnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie