FunX

"Ik heb mijn vrouw en twee kinderen achtergelaten in Syrië"

  1. Newschevron right
  2. "Ik heb mijn vrouw en twee kinderen achtergelaten in Syrië"

FunX reporter Yahia heeft een vluchtelingenkamp in Brussel bezocht waar ongeveer 600 mensen uit onder andere Syrië en Irak bivakkeren in tenten. Hij vroeg de mensen naar hun verhaal en deelde onder andere FunX paraplu's, handdoeken en backpacks uit.

"Gezin achtergelaten"

Yahia interviewde vluchteling Saïd die zijn gezin in Syrië moest achterlaten: "Ik heb mijn vrouw en twee kinderen achtergelaten, want ik wist dat ze zo'n zware reis niet aankonden. Daarnaast konden we dat ook nooit betalen," vertelde hij Yahia. Saïd (zie foto hieronder) vluchtte net als velen via Turkije naar Griekenland en reisde via Hongarije en Oostenrijk naar Brussel.

Vrijwillige vluchteling

Een andere vluchteling die Yahia sprak kwam drie weken geleden aan in Brussel. Hij woont inmiddels in een asielzoekerscentrum, maar komt op vrijwillige basis naar het vluchtelingenkamp om mensen te helpen. Hij vertelde Yahia wat voor erbarmelijke reis het was: "Wij zijn met de boot gekomen vanuit Turkije, maar een groot deel is tijdens de reis verdronken. De smokkelaars verdienen veel geld, maar zijn schuldig voor alle doden die vallen. Zij sturen mensen in een volle en gevaarlijke boot de zee op."

"politici verantwoordelijk"

Yahia sprak ook met Nicola van non-profitorganisatie Carrousel. Hij vertelde dat de vluchtelingen in het kamp niet willen praten over wat ze meegemaakt hebben. Volgens Nicola komt dat door de stress die ze ervaren om officiële papieren te krijgen. "Onze politici zijn deels verantwoordelijk voor wat daar gebeurt en toch willen ze niets betalen om deze mensen hierheen te halen," aldus Nicola.

Ster advertentie
Ster advertentie