FunX

SPOKEN: Goede doelen schieten doel voorbij

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: Goede doelen schieten doel voorbij
De afgelopen week heeft Nederland weer massaal geld gegeven aan het goede doel in Serious Request, maar in hoeverre behalen goede doelen en ontwikkelingssamenwerking ook daadwerkelijk hun doel? Manu vraagt het aan Wiet Janssen die zelf aan veel ontwikkelingsprojecten heeft meegewerkt en ook onderzoek heeft gedaan naar het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Ook spreekt hij met oud-politicus Arend Jan Boekestijn, die tevens schrijver is van het boek 'De prijs van een slecht geweten'.

Kiwi-model

In het eerste uur laat Manu zich inspireren door het Nieuw Zeelandse Kiwi-model. Een gezondheidszorgsysteem waarin alleen het goedkoopste en best werkende medicijn wordt vergoedt door de zorgverzekering. Het gevolg daarvan is dat de kosten van medicijnen gigantisch dalen. Manu spreekt met de Belgische politicus Dirk van Dubben die het Kiwi-model in Belgiƫ introduceerde en Paul Wouters, woordvoerder van de farmaceutische brancheorganisatie Nefarma. Samen met hun onderzoekt Manu of het model ook in Nederland zou kunnen werken.

Duidelijke Taal

De Rotterdamse MC MarryMarv lanceerde vorige maand z'n album 'Nooit Te Laat'. Manu kijkt met de frontman van de crew 1Duidig terug op de release en z'n werk als maatschappijleraar, dat hij met z'n muziek combineert. MarryMarv kiest voor een track van de eveneens Rotterdamse Winne en legt uit wat het nummer inhoudelijk voor hem betekent.

Spook van de Week

De laatste huisdichter van 2012 is Martin Beversluis die speciaal voor de uitzending een spook schreef over de schaduwzijdes van ontwikkelingssamenwerking: "...dit is zich tegen ons aan het keren. Wij gaan kapot aan concurreren en hebben straks geen cent meer in de hand. Over twintig jaar zijn wij die arme luizen, dan verschijnen in Afrika de eerste glazen huizen, waar men inzamelt voor de kindertjes in Nederland."

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201212232100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Uur 1

Prodigy - Medicine Man
Mos Def - Crime & Medicine
El-P - Request Denied
The Roots - Rising Down
MarryMarv Ft. Rascle & Elise Dinfena - Nooit Te Laat
Winne - Lotgenoot (Duidelijke Taal: MarryMarv)
The Last Emperor Ft. TooPoetic & Esthero - One Life
Guru Ft. Ini Kamoze - Medicine (Mental Relaxation)

Uur 2

Ziggi Recado - Liberation
K'Naan - 15 Minutes Away
Bob Marley - Work
Dead Prez - The Game Of Life
Marvin Gaye - What's Going On
La Fouine - Peace On Earth
Typhoon - Hotel Beschaving
2Pac - Changes
Ster advertentie
Ster advertentie