FunX

Max (21) was verslaafd aan neusspray: ''Ik ben mijn neusschotje kwijt''

foto: TikTok: @maxdetiktokkie
  1. Newschevron right
  2. Max (21) was verslaafd aan neusspray: ''Ik ben mijn neusschotje kwijt''

De 21-jarige Max heeft een gat in zijn neus door het overmatig gebruiken van neusspray. Ondanks waarschuwingen vanuit zijn omgeving over de risico's van het middel, kon hij door zijn addictie niet stoppen met het gebruiken ervan. In Jouw Stad nam Susanne contact met hem op om zijn neussprayverslaving te bespreken.

Max (21) was twee jaar lang verslaafd aan neusspray en heeft geen neusschotje meer

Twee jaar lang

Neusspray kan natuurlijk best chill zijn als je verkouden bent. Een spray voordat je gaat slapen of als je net wakker bent, om er even voor te zorgen dat je weer wat makkelijker door je neus kunt ademen. Dat is precies hoe Max erover dacht, alleen deed hij dat ook als hij niet verkouden was. Hij gebruikte de spray twee jaar lang, dagelijks voor het slapen gaan.

''Ik wist ook wel dat het niet goed was, maar ik bleef het toch gebruiken'', vertelt hij aan Susanne. Zevenhonderd dagen achterelkaar neusspray gebruiken gaat je niet in de koude kleren zitten. ''Op een gegeven moment kreeg ik wondjes in mijn neus die begonnen te bloeden. Ik had ook het gevoel dat ik constant verkouden was.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Neusschot kwijt

Max ging naar een KNO-arts om te laten checken wat er precies aan de hand was. ''De arts vertelde me dat er een gaatje in mijn neusschot zat. Vanaf dat moment ben ik zo erg geschrokken en heb ik de neusspray niet meer aangeraakt.'' Voor Max was het op dat moment eigenlijk al te laat.

Zijn neus bleef maar bloeden en hij bleef maar snuiten, waardoor het gat in zijn neus ook steeds groter werd. Het gat is nu zo groot dat hij er zelfs een wattenstaaf doorheen kan halen. Ondanks dat het niet levensbedreigend is, zit hij er wel aan te denken om wellicht een siliconen neusschot te nemen.

Niet waard

Het is volgens Max niet zo dat je zonder neusschot beter kunt ademhalen of niet meer verkouden kunt zijn. In dat opzicht zitten er weinig voordelen aan. ''Het is het gewoon absoluut niet waard'', vertelt hij, terwijl hij veel spijt heeft van het overmatige gebruik. Nu Max van zijn verslaving af is, maakt hij komische video's op TikTok om anderen indirect te wijzen op de risico's van het middel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie