Up 2 Date

Virologen ontwikkelen neusspray die 24 uur beschermt tegen corona

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Virologen ontwikkelen neusspray die 24 uur beschermt tegen corona

Virologen van het Erasmus MC hebben een neusspray ontwikkeld die de overdracht van het coronavirus blokkeert. Het middel is tot nu toe alleen nog getest op fretten, wat volgens de onderzoekers hoopvol is omdat het dan doorgaans ook bij mensen werkt.

Getest op fretten

Door een antiviraal eiwit, genaamd 'cholesterolstaart', worden virusdeeltjes tegengehouden in de neus. Daardoor krijgt het coronavirus niet de kans om zich te vermenigvuldigen. Het middel is getest op fretten, die erg gevoelig zijn voor het coronavirus. Zes fretten kregen neusspray toegediend, terwijl zes andere fretten een placebo kregen. Vervolgens werden beide groepen fretten in contact gezet met besmette fretten. Alle zes de fretten die de neusspray kregen toegediend raakten niet besmet, terwijl alle fretten met het placebo wel geïnfecteerd raakten met het coronavirus.

Met neusspray naar festival

"Wij denken dat het antivirale middel kan helpen om de pandemie onder controle te krijgen", zegt viroloog Rik de Swart, die aan het middel meewerkte. De neusspray betekent mogelijk dat je na gebruik naar een concert of restaurant zou kunnen. Een vliegreis maken zou op die manier ook veiliger worden. Je zou dan volledig beschermd zijn, wat ook handig kan zijn indien je een huisgenoot hebt met corona. Het duurt echt nog wel een half jaar tot een jaar voordat het middel in productie zou kunnen gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie