Up 2 Date

Studenten betalen komend studiejaar helft minder collegegeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Studenten betalen komend studiejaar helft minder collegegeld

Studenten betalen het komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld. Dat bevestigen Haagse bronnen na een artikel van de Telegraaf waarin deze maatregel al werd aangekondigd.

Achterstanden

Het demissionaire kabinet neemt deze maatregel vanwege de achterstanden die studenten hebben opgelopen door de coronacrisis. Ministers Van Engelshoven en Slob presenteren vanmiddag het gehele pakket aan maatregelen voor alle schooltypen, variƫrend van het basisonderwijs tot de universiteiten. Voor dit pakket is in totaal zo'n 6 tot 8,5 miljard uitgetrokken.

Twee weken geleden stelde de Tweede Kamer nog voor om studenten die op universiteiten, hbo's en mbo's studievertraging hebben opgelopen, volledig vrij te stellen van college- en lesgeld. Daar is het demissionaire kabinet dus niet in meegegaan.

Ov-kaart en gratis bijles

Naast een halvering van het collegegeld mogen studenten ook een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart. Verder wil het demissionaire kabinet onder meer dat scholieren in de zomer gratis bijles kunnen krijgen. Leraren in het basisonderwijs kunnen meer salaris krijgen als ze in de zomervakantie leerlingen extra lessen geven. Met het plan willen de bewindslieden het ook makkelijker maken voor scholen om leerlingen te ondersteunen, bijvoorbeeld met extra onderwijsassistenten. Daarnaast krijgen scholen zelf ook veel vrijheid om maatregelen te nemen.

Ster advertentie
Ster advertentie