Up 2 Date

Veroordeling agent die nekklem gebruikte bij Mitch Henriquez blijft staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Veroordeling agent die nekklem gebruikte bij Mitch Henriquez blijft staan

De voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor de agent die in 2015 een nekklem gebruikte bij de aanhouding van Mitch Henriquez, wordt in stand gelaten. Dat oordeelde de Hoge Raad dinsdagmiddag.

Nekklem

Mitch Henriquez overleed in 2015 op 42-jarige leeftijd, nadat hij na een festival in het Haagse Zuiderpark door de politie werd aangehouden. De agenten gebruikten een wapenstok, een nekklem en pepperspray en sloegen hem in het gezicht. Hij raakte buiten bewustzijn en overleed een dag later in het ziekenhuis.

In cassatie

Van de vijf betrokken agenten werden in eerste instantie twee agenten vervolgd. De agent die tijdens de aanhouding pepperspray gebruikte en Mitch in het gezicht sloeg, werd uiteindelijk vrijgesproken.

De andere agent, die de nekklem toepaste bij Mitch, kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. Hij werd door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van doodslag, maar schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg. De agent ging in cassatie tegen deze veroordeling, maar de Hoge Raad oordeelde dinsdag dus dat de uitspraak van het gerechtshof 'niet onjuist of onbegrijpelijk' was. Daarom kan de veroordeling in stand blijven en is de uitspraak daarmee definitief.

Nabestaanden

Nabestaanden van Henriquez wilden dat de agenten veroordeeld zouden worden voor doodslag en een beroepsverbod zouden krijgen. Dat gebeurde dus niet. Over de beslissing van de agent om in cassatie te gaan tegen zijn veroordeling zei Mitch' neef Alexander Dijkhoff vorig jaar in Start met Fernando: "Binnen een jaar zou hij gewoon weer alles kunnen doen wat hij wil. Toch ging hij in cassatie, omdat hij het niet eens was met zijn vervolging. Dat is toch vreselijk. [...] Wij hopen dat hij niet wordt vrijgesproken, want er moet toch iemand boeten voor wat mijn neef is aangedaan."

Ster advertentie
Ster advertentie