Up 2 Date

OM in zaak Mitch Henriquez: ''Agenten schuldig aan mishandeling, geen straf''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM in zaak Mitch Henriquez: ''Agenten schuldig aan mishandeling, geen straf''

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez krijgen geen strafeis opgelegd. De agenten zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan mishandeling, maar niet verantwoordelijk voor zijn dood.

Aanhouding

Henriquez overleed in 2015, nadat hij na een festival in het Haagse Zuiderpark door de politie werd aangehouden. De agenten gebruikten een wapenstok, een nekklem en pepperspray en sloegen hem in het gezicht. Hij raakte buiten bewustzijn en werd naar het politiebureau gebracht, in plaats van naar het ziekenhuis, zoals het protocol voorschrijft.

Nekklem

De zaak rond Henriquez is nog altijd bezig. Twee van de vijf aanwezige agenten zouden worden veroordeeld, maar nu is er geconcludeerd dat de dood van Henriquez niet aan de agenten kan worden toegeschreven. De nekklem had niet gebruikt mogen worden, maar volgens het OM kan niet worden bewezen dat het de doodsoorzaak van Henriquez is. Vorige week maakten deskundigen bekend dat Henriquez is overleden door stress met een hartstilstand tot gevolg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen verdere straf

Het Openbaar Ministerie vindt dat de twee agenten al genoeg gestraft zijn door de enorme media-aandacht en vroeg de rechtbank vandaag de twee verdachten geen verdere straf op te leggen.

Geen wapens

De agenten gebruikten de angst voor wapenbezit als reden voor de gewelddadige aanhouding. Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat de agenten echt dachten dat hij een wapen had. Hij werd namelijk niet gefouilleerd door de politie. ''Er was geen vuurwapen en er was geen concrete of reële vrees daartoe'', meldt de officier van justitie.

Verdere verloop

Vandaag liet enkel het OM haar eis horen, woensdag komen de advocaten van de agenten aan het woord en donderdag mogen de advocaten en de officier van justitie hun weerwoord geven. De rechter doet op 21 december uitspraak.

De advocaat van de familie, Richard Korver, wil eerst met de familie overleggen voordat hij reageert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie