Up 2 Date

Alle betrokken agenten zaak Mitch Henriquez mogen bij politie blijven

  1. Newschevron right
  2. Alle betrokken agenten zaak Mitch Henriquez mogen bij politie blijven

Op 27 juni 2015 werd Mitch Henriquez gearresteerd door de politie in Den Haag. Een dag later overleed hij aan de gevolgen van zuurstofgebrek, veroorzaakt door de gewelddadige manier waarop de politie hem arresteerde. De politie maakte vandaag bekend dat de schorsing van alle betrokken agenten is opgeheven, met woedende reacties tot gevolg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

nekklem

Bij de arrestatie waren vijf agenten aanwezig, waarvan er twee nog worden vervolgd. Eén agent gebruikte een nekklem tegen Henriquez, terwijl de andere pepperspray inzette tijdens de arrestatie. Er moet nog worden besloten of ze worden veroordeeld voor mishandeling met dodelijke afloop, doodslag of dood door schuld. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de andere drie agenten niet schuldig zijn aan de dood van Henriquez.

maatregelen

De beslissing van de politie staat los van de rechtszaak. De politie heeft een eigen intern onderzoek gedaan naar de arrestatie en neemt disciplinaire maatregelen tegen vier van de vijf agenten. Twee van de agenten hebben een voorwaardelijk ontslag gekregen.

Lichte straffen

Pas als ze binnen een jaar weer een fout maken, kunnen ze definitief ontslagen worden. Ze mogen tot de rechtszaak geen geweldsmiddelen toepassen. Politiechef Paul van Musscher vindt de straffen niet te licht: ''Geen van de agenten was ooit eerder in opspraak. Ze hadden niet de intentie Henriquez te mishandelen of te doden.''

Familie

De familie van Mitch is kwaad over de opgelegde straffen. Hun advocaat spreekt van een schande: ''Zowel de straffen als het feit dat ze niet eens van tevoren zijn ingelicht dat deze persconferentie zou komen. De politie vindt blijkbaar dat deze agenten kunnen blijven werken, terwijl ze de rechtszaak hadden moeten afwachten.''

liegen voor de rechter

Advocaat Richard Korver laat het niet bij deze beslissing zitten. Hij gaat aangifte doen van meineed, aangezien de agenten de geweldsrapportages op elkaar hebben afgestemd.

Ster advertentie
Ster advertentie